Sójové výpečky se špenátem a bramborovými plackami 21.11.2016 | Hlavní jídla
Suroviny:
Výpečky:
- 1 balení sójových kostek
- 2 bílé cibule
- 2 červené cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 pórek
- 0,5 l černého piva
- 4 PL kvalitní sójové omáčky
- (např. Tamari, Shoyu)
- 2 PL bramborového nebo
- Kukuřičného škrobu
- Červená mletá paprika
- Bylinky dle chuti (libeček, tymián,
- Saturejka, rozmarýn, majoránka)
- Chilli
- Sůl, pepř
Placky:
- 800 g brambor
- 160 g hrubé mouky
- 60 g krupice
- Sůl
Špenát:
- 200 g baby špenátu
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- Olivový olej, sůl, pepř
POSTUP:
Výpečky:
Sóju vaříme cca 20 minut v osolené vodě. Po jejím změknutí ji slijeme, vymáčkneme přebytečnou vodu a poté zaprášíme škrobem. Pak ji vložíme do zapékací mísy, přidáme měsíčky cibule, stroužky česneku, bylinky, sůl, pepř, mletou papriku, zakápneme sójovou omáčkou a olejem, podlijeme černým pivem a přiostříme chilli. Přikryjeme mísu víkem a necháme 45 minut zapéct v troubě předehřáté na 180 °C. Poté odkryjeme, promícháme a je-li třeba podlijeme pivem a pečeme tak dlouho, dokud výpečky nedosáhnou krásně hnědozlaté barvy.
Placky:
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě, nebo připravíme v páře do měkka. Necháme je přes noc vychladit. Následující den brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a osolíme. Jakmile těsto osolíme, začnou brambory pouštět vodu, proto je nutné pracovat s těstem rychle, jinak se víc lepí a hůře se zpracovává. Přidáme k nim mouku, krupici a vypracujeme těsto, které vyválíme na cca 1,5 cm silnou placku. Skleničkou z těsta vykrajujeme kolečka, která nasucho nebo na kapce oleje opékáme na pánvi nebo plechu.
Špenát:
Čerstvý špenát pořádně propláchneme, zbavíme nečistot a necháme okapat. Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme špenát. Listy špenátu na horké pánvi rychle ztrácí vodu a vadnou, proto vypneme plamen a necháme dojít. Nakonec osolíme, opepříme a dochutíme utřeným česnekem.