Nákupní košík: 0 Kč

Pečený seitan s „burgundskou“ omáčkou

Pečený seitan s „burgundskou“ omáčkou 10.06.2017 | Hlavní jídla

Suroviny:

Seitan:

  • 250 g pšeničného lepku (např. Seitan fix)
  • 1 PL soli
  • Olej

Omáčka:

  • ½ ks menšího celeru
  • 4 ks mrkve 
  • 2 ks petržele
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 2 PL rajského protlaku
  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 1 PL krupicového cukru
  • Sůl, pepř

POSTUP:

Seitan:

V nádobě smícháme pšeničný lepek s vodou v poměru 1:1 a vytvoříme kompaktní těsto, které se samo odlepí od stěn. Vložíme do uzavíratelné mísy a dáme přes noc odležet do lednice. Druhý den těsto krájíme, nebo trháme na malé kousky, které restujeme na oleji do doby, než budou dokonale opečené ze všech stran. Poté seitan dostatečně osolíme.

Omáčka:

Veškerou kořenovou zeleninu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Směs zeleniny restujeme na oleji, po chvíli přidáme cibuli a česnek. Zeleninu restujeme dlouho a do tmava (pozor na připálení, pak by mohla být výsledná omáčka nahořklá). Poté přidáme protlak, chvíli restujeme a zalijeme vínem. Přidáme cukr, sůl, pepř, vložíme seitan, bobkový list, nové koření a kuličky černého pepře. Zalijeme vývarem a dáme péct do vyhřáté trouby na 140°C zhruba na 3 hodiny. Během pečení dle potřeby podléváme vývarem. Po třech hodinách vytáhneme nádobu z trouby, výjmeme koření a seitan a směs rozmixujeme do hladka.

Servírujeme s bramborovou kaší, orestovanými žampiony a se snítkou čerstvého tymiánu.