Nákupní košík: 0 Kč

Domácí seitan steak

Domácí seitan steak 27.07.2017 | Hlavní jídla

Suroviny:

  • 250 ml vody
  • 250 g pšeničného lepku aktivního
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 2 PL plnotučné hořčice
  • 1 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • Čerstvé bylinky
  • Sůl, pepř

POSTUP:

Seitan lze připravit také z hladké mouky, kdy se postupně vymývá přebytečný škrob. Tento způsob je ale příliš zdlouhavý. Příprava seitanu z pšeničného lepku, který seženete ve zdravých výživách nebo na internetu, je mnohem jednodušší.


V misce smícháme pšeničný lepek s vodou a vypracujemem těsto. Důraz klademe na to, aby v těstě nebyly hrudky. Lepek natáhne vodu poměrně rychle a vytvoří kompaktní těsto. Prsty vytvarujeme šišku, kterou vložíme do vroucí vody. Přidáme sůl. Té se nemusíme bát, voda by měla být poměrně dost slaná. Vaříme 40 minut. Poté šišku vytáhneme, nakrájíme na plátky široké asi 1 cm a ty ještě cca 10 minut vaříme. Plátky seitanu vložíme do marinády, kterou jsme si připravili z oleje, hořčice, soli, pepře, bylinek a koření dle chuti. Takto naložený seitan dáme v uzavíratelné nádobě do lednice na 2–3 dny.

Seitan můžeme grilovat, péct, nebo připravovat tak jako klasické maso.