Nákupní košík: 0 Kč

Celerový krém se "slaninou" z rýžového papíru

Celerový krém se "slaninou" z rýžového papíru 02.07.2025 | Polévky

Krém:

  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 400 g celeru
  • 300 g květáku
  • 300 g brambor
  • 150 g jablek
  • 100 g cibule
  • 80 g mrkve
  • 20 g česneku
  • 15 g dijonské hořčice
  • 150 ml rostlinné smetany (např. ovesné, sójové)
  • sůl, pepř

"Slanina":

  • 4 ks rýžového papíru
  • 3 PL oleje
  • 3 PL kvalitní sójové omáčky
  • 3 PL lahůdkového droždí
  • 2 PL uzené mleté papriky 
  • 1 PL agáve sirupu
  • 0,5 KL tekutého kouře
  • sůl, pepř

POSTUP:

Krém:

Nejprve si připravíme všechnu zeleninu – oloupeme a na kostičky nakrájíme celer, brambory, mrkev a jablko. Květák rozdělíme na menší růžičky, cibuli nasekáme nahrubo a česnek na plátky.

Ve větším hrnci rozehřejeme trochu oleje a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme česnek a krátce ho orestujeme, aby se rozvoněl. Poté přidáme celer a mrkev, po chvíli brambory, květák a jablko. Vše společně několik minut restujeme, aby se chutě dobře propojily.

Zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byla zelenina těsně ponořená. Přiklopíme a vaříme asi 20 minut, dokud není vše měkké. Poté přidáme lžíci dijonské hořčice a rostlinnou smetanu. Celou směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud je krém příliš hustý, přidáme ještě trochu vody nebo vývaru podle potřeby.

"Slanina":

Olej, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, mletou papriku, agáve sirup a tekutý kouř smícháme dohromady a vytvoříme marinádu. Osolíme a opepříme. Dva kusy rýžového papíru na sobě namočíme ve studené vodě a nastříháme na proužky. Vložíme do připravené omáčky a necháme chvíli marinovat. Rozložíme na papír na pečení a pečeme v troubě předehřáté na 160°C přibližně 8–15 minut.