Celerový krém se "slaninou" z rýžového papíru 02.07.2025 | Polévky
Krém:
- 750 ml zeleninového vývaru
- 400 g celeru
- 300 g květáku
- 300 g brambor
- 150 g jablek
- 100 g cibule
- 80 g mrkve
- 20 g česneku
- 15 g dijonské hořčice
- 150 ml rostlinné smetany (např. ovesné, sójové)
- sůl, pepř
"Slanina":
- 4 ks rýžového papíru
- 3 PL oleje
- 3 PL kvalitní sójové omáčky
- 3 PL lahůdkového droždí
- 2 PL uzené mleté papriky
- 1 PL agáve sirupu
- 0,5 KL tekutého kouře
- sůl, pepř
POSTUP:
Krém:
Nejprve si připravíme všechnu zeleninu – oloupeme a na kostičky nakrájíme celer, brambory, mrkev a jablko. Květák rozdělíme na menší růžičky, cibuli nasekáme nahrubo a česnek na plátky.
Ve větším hrnci rozehřejeme trochu oleje a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme česnek a krátce ho orestujeme, aby se rozvoněl. Poté přidáme celer a mrkev, po chvíli brambory, květák a jablko. Vše společně několik minut restujeme, aby se chutě dobře propojily.
Zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byla zelenina těsně ponořená. Přiklopíme a vaříme asi 20 minut, dokud není vše měkké. Poté přidáme lžíci dijonské hořčice a rostlinnou smetanu. Celou směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud je krém příliš hustý, přidáme ještě trochu vody nebo vývaru podle potřeby.
"Slanina":
Olej, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, mletou papriku, agáve sirup a tekutý kouř smícháme dohromady a vytvoříme marinádu. Osolíme a opepříme. Dva kusy rýžového papíru na sobě namočíme ve studené vodě a nastříháme na proužky. Vložíme do připravené omáčky a necháme chvíli marinovat. Rozložíme na papír na pečení a pečeme v troubě předehřáté na 160°C přibližně 8–15 minut.