Meruňková bublanina 05.07.2025 | Dezerty
Suroviny:
- 300 g meruněk
- 300 g polohrubé pšeničné nebo špaldové mouky
- 345 g rostlinného mléka (ovesné, mandlové, sójové)
- 135 g třtinového cukru
- 75 g slunečnicového oleje
- 10 g prášku do pečiva
- 10 ml jablečného octa
- plátky mandlí nebo strouhaný kokos
- sůl, vanilka
POSTUP:
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Do rostlinného mléka přidáme jablečný ocet, promícháme a necháme alespoň minutu odstát. Mezitím si ve větší míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a pokud máme, přidáme i vanilkovou pastu nebo semínka z vanilkového lusku. K suché směsi přilijeme mléko s octem a olej. Vše společně mícháme, dokud nezmizí hrudky. Těsto ale nepřešleháme! Stačí jen krátce, aby zůstalo vláčné. Pokud se nám bude zdát příliš husté, přidáme ještě trochu mléka, aby se dalo dobře rozetřít na plech. Těsto rovnoměrně nalijeme do kulaté nepřilnavé formy o průměru 28cm. Na povrch rozmístíme připravené meruňky a můžeme přidat i plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 25 minut. Hotovou bublaninu poznáme podle zlatavého povrchu a špejle zapíchnuté do středu, která vyjde suchá.
TIP: Pokud chceme udělat zdravější verzi, můžeme místo cukru použít čekankový sirup. Ten je ale hustý, proto ho nejdřív rozmícháme v mléce, aby se lépe zapracoval do těsta.