Nákupní košík: 0 Kč

Hasselback z máslové dýně s bylinkovým bešamelem

Hasselback z máslové dýně s bylinkovým bešamelem 20.10.2025 | Hlavní jídla

Suroviny:
Dýně:

  • 1 ks máslové dýně
  • 2 stroužky česneku
  • šalvěj, tymián, rozmarýn, chilli
  • sůl, pepř

Na bešamel:

  • 2 lžíce oleje nebo rostlinného másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml rostlinného mléka (např. ovesné nebo sójové, neslazené)
  • 100 ml rostlinné smetany (např. ovesné nebo sójové)
  • 50 g tofu natural
  • 1 lžička citronové šťávy
  • šalvěj, tymián, rozmarýn, oregano, chilli, sušené lahůdkové droždí, muškátový oříšek
  • sůl, pepř, chilli

Na dozdobení:

  • Semínka z granátového jablka

POSTUP:

Máslovou dýni oloupeme, podélně rozkrojíme a lžící vydlabeme semínka. Každou půlku položíme řeznou stranou dolů na prkénko a ostrým nožem ji nařežeme na tenké plátky, asi 3–5 mm od sebe, ale nedokrojíme úplně, ideálně si po stranách přiložíme vařečky, které zabrání proříznutí až dolů.

Dýni vložíme do zapékací mísy. V malé misce smícháme olej s nasekaným česnekem, šalvějí, tymiánem, rozmarýnem, špetkou chilli, solí a pepřem. Touto směsí potřeme povrch dýně i mezi jednotlivé plátky. Nejlépe to jde štětcem nebo malou lžičkou. Dýni dáme péct do trouby na 180°C zhruba na 30–40 minut, dokud není měkká a lehce opečená.

Mezitím si připravíme bylinkový bešamel. V menším hrnci rozehřejeme olej nebo rostlinné máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Postupně přiléváme rostlinné mléko a metličkou důkladně rozmícháváme, aby nevznikly hrudky. Omáčku necháme povařit, aby nebyla cítít mouka. Přidáme smetanu, citronovou šťávu, lahůdkové droždí, trochu muškátového oříšku, sůl, pepř a špetku chilli. Dochutíme nasekanými čerstvými bylinkami a krátce ještě povaříme. Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme ji trochou mléka.

Tofu rukou nadrobíme na menší kousky, ochutímem solí, sušeným lahůdkovým droždím a oreganem a necháme chvíli marinovat. Poré přidáme do hotové omáčky.

Celý pokrm posypeme semínky granátového jablka, které dodají svěží kyselkavý kontrast a krásnou barvu.