
Cibulové relish s fíky 30.10.2025 | Chuťovky
Suroviny:
- 500 g červené cibule
- 40 g třtinového cukru
- 30 ml červeného vinného octa
- 15 ml balzamikové redukce
- olivový olej
- sůl, pepř, čerstvý tymián, bobkový list
POSTUP:
Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na plátky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a na mírném ohni ji pomalu restujeme, dokud nezměkne a nezačne lehce karamelizovat. Občas mícháme, aby se cibule nepřipálila. Když je měkká a zlatavá, přisypeme cukr, přilijeme ocet, přidáme sůl, pepř, tymián, bobkový list a podle chuti balsamiko redukci. Všechno dobře promícháme a necháme směs zvolna probublávat, dokud nezhoustne a většina tekutiny se neodpaří. Občas zamícháme. Hotový relish necháme vychladout a uskladníme do ledničce.
Podáváme s opečeným pečivem s rostlinným bylinkovým máslem, fíky a čertvým tymiánem.
