
Pečené řepa s vegan gorgonzolou 30.10.2025 | Chuťovky
Suroviny:
Pečená řepa:
- 2 ks řepy
- 2 PL olivového oleje
- 1 PL citrónové šťávy
- 1 KL agáve sirupu
- sůl, pepř, česnek, tymián, rozmarýn, balzamico
Tofu gorgonzola:
- 250 g bílého tofu natural
- 50 ml husté sójové smetany
- sůl, sušená mletá cibule, umeocet, sušené lahůdkové droždí
- modrá spirulina (stačí velmi malé množství na barvu)
Na ozdobu:
- hrušky, vlašské ořechy, agáve sirup
POSTUP:
Řepa:
Řepu omyjeme, zakápneme olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme, přiložíme čerstvý tymián, rozmarým, česnek ve slupce a zabalíme do alobalu. Balíčky s řepou pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C do měkka. Po vychladnutí řepu oloupeme a krájíme na plátky o tloušťce cca 5 mm. Plátky řepy potíráme marinádou, kterou si připravíme smícháním olivového oleje, citrónové šťávy, agáve sirupu, balzamico octa, soli a pepře, vymačkaného pečeného česneku, tymiánu a necháme marinovat. Ideáně přes noc.
Tofu gorgonzola:
Tofu rukou rozdrobíme do misky na malé kousky, nemusíme ho mixovat, jde nám o hrubší strukturu, podobnou sýrům s modrou plísní. K tofu přidáme sójovou smetanu (nejlépe tučnější a hustější), osolíme a dochutíme sušenou mletou cibulí, lahůdkovým droždím a umeoctem. Vše důkladně promícháme.
Pokud chceme docílit vzhledu typického pro gorgonzolu, můžeme při kompletaci posypat sýr malým množstvým spiruliny. Tím obarvíme jen některé části a výsledný efekt bude věrohodnější, jako by směs obsahovala modrou plíseň. Pokud bychom spirulinu vmíchali do celé směsi hned na začátku, měla by tendenci celou hmotu rovnoměrně zbarvit do modra.
Kompletace:
Na naložený plátek řepy dáme tofu sýr obarvený spirulinou, přikryjeme dalším plátkem řepy a střídáme vrstvy řepy a tofu, dokud nevytvoříme několik pater. Navrch položíme plátky hrušky, posypeme nasekanými vlašskými ořechy a ozdobíme čerstvým tymiánem.
