Nákupní košík: 0 Kč

Šípková omáčka s pečeným seitanem a houskovým knedlíkem

Šípková omáčka s pečeným seitanem a houskovým knedlíkem 03.11.2025 | Hlavní jídla

Suroviny:

Omáčka:

  • 100 g cibule
  • 150 g mrkve 
  • 100 g petržele
  • 100 g celeru
  • 500 ml zeleninového vývaru (může být i z kostky)
  • 100–150 ml suchého červeného vína
  • 80–100 g šípkového džemu
  • 2 PL tmavé sójové omáčky
  • olej
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, skořice, tymián

Seitan:

  • 300 g seitanu (recept zde, nebo použijeme kupovaný)
  • olej
  • sušená uzená paprika, sušené lahůdkové droždí, sojová omáčka, sušený česnek

Knedlík:

  • 500 g hrubé mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 2 housky nebo toastový chléb
  • 0,5 balení droždí (21 g)
  • sůl, cukr

Nahoru:

  • mandle plátky, čertvý rozmarýn, olej

POSTUP:
Seitan:

Uvařený seitan nakrájíme na plátky nebo větší kostky. Do misky nalijeme olej, přidáme sójovou omáčku, uzenou papriku, lahůdkové droždí a sušený česnek. Vše důkladně promícháme. Seitan vložíme do marinády a dobře promícháme. Misku přikryjeme a necháme marinovat alespoň hodinu v lednici, ideálně však přes noc.

Omáčka: 

Cibuli, mrkev, petržel a celer oloupeme (slupky můžeme použít na vývar) a nakrájíme na menší kousky a vložíme je do pekáčku. Přidáme marinovaný seitan, trochu oleje, lehce podlijeme vývarem a přidáme koření. Tedy bobkový list, nové koření, jalovec, tymián a špetku skořice. Osolíme a opepříme, přiklopíme pokličou a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C, dokud není kořenová zelenina měkká, poté pečeme bez pokličky dozlata. Během pečení seitan občas potíráme zbylou marinádou, aby se nevysušil. 

Když je zelenina hotová, vyjmeme seitan i celé kuličky koření a zbytek přendáme do hrnce. Směs lehce orestujeme, zalijeme červeným vínem a necháme ho zredukovat asi na polovinu. Poté přidáme zeleninový vývar, šípkový džem, sójovou omáčku pro barvu, dle potřeby osolíme a opepříme. Omáčku krátce povaříme, aby se všechny chutě propojily. Nakonec ji rozmixujeme dohladka a propasírujeme přes jemné sítko, aby měla krémovou konzistenci. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji naředit vývarem.

Knedlík:

Housku nebo toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a dáme péct do trouby na 160°C na 15 minut. Droždí rozdrobíme do mísy, posypeme cukrem, přidáme vlažnou vodu a zaprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mouku přesejeme přes síto do mísy, smícháme se solí, cukrem a práškem do pečiva. Přidáme kvásek, housku, vlažnou vodu a vypracujeme těsto, které necháme na teple kynout asi hodinu. Poté si rozdělíme těsto na dvě poloviny a vypracujeme knedlíky. Takovýto knedlík necháme ještě 20–30 minut kynout a poté jej vložíme do vroucí vody a vaříme 25–30 minut (knedlík můžeme také připravovat v páře, je pak nadýchanější).  

Místo klasického podlouhlého kynutého knedlíku můžeme z těsta vytvarovat menší kuličky. Na jednu porci počítáme přibližně 100–120 g těsta. Z těsta vytvoříme hladké kuličky, které necháme na pomoučeném vále nebo prkénku ještě chvíli kynout, dokud téměř nezdvojnásobí objem. Poté je vaříme v páře přibližně 15–20 minut, podle velikosti.

Hotový pokrm můžeme dozdobit opečenými mandlovými plátky a snítkou rozmarýnu, kterou krátce osmažíme v oleji. Rozmarýn tím zjemní a zároveň krásně provoní olej.