
Šípková omáčka s pečeným seitanem a houskovým knedlíkem 03.11.2025 | Hlavní jídla
Suroviny:
Omáčka:
- 100 g cibule
- 150 g mrkve
- 100 g petržele
- 100 g celeru
- 500 ml zeleninového vývaru (může být i z kostky)
- 100–150 ml suchého červeného vína
- 80–100 g šípkového džemu
- 2 PL tmavé sójové omáčky
- olej
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, skořice, tymián
Seitan:
- 300 g seitanu (recept zde, nebo použijeme kupovaný)
- olej
- sušená uzená paprika, sušené lahůdkové droždí, sojová omáčka, sušený česnek
Knedlík:
- 500 g hrubé mouky
- 250 ml vlažné vody
- 1 KL prášku do pečiva
- 2 housky nebo toastový chléb
- 0,5 balení droždí (21 g)
- sůl, cukr
Nahoru:
- mandle plátky, čertvý rozmarýn, olej
POSTUP:
Seitan:
Uvařený seitan nakrájíme na plátky nebo větší kostky. Do misky nalijeme olej, přidáme sójovou omáčku, uzenou papriku, lahůdkové droždí a sušený česnek. Vše důkladně promícháme. Seitan vložíme do marinády a dobře promícháme. Misku přikryjeme a necháme marinovat alespoň hodinu v lednici, ideálně však přes noc.
Omáčka:
Cibuli, mrkev, petržel a celer oloupeme (slupky můžeme použít na vývar) a nakrájíme na menší kousky a vložíme je do pekáčku. Přidáme marinovaný seitan, trochu oleje, lehce podlijeme vývarem a přidáme koření. Tedy bobkový list, nové koření, jalovec, tymián a špetku skořice. Osolíme a opepříme, přiklopíme pokličou a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C, dokud není kořenová zelenina měkká, poté pečeme bez pokličky dozlata. Během pečení seitan občas potíráme zbylou marinádou, aby se nevysušil.
Když je zelenina hotová, vyjmeme seitan i celé kuličky koření a zbytek přendáme do hrnce. Směs lehce orestujeme, zalijeme červeným vínem a necháme ho zredukovat asi na polovinu. Poté přidáme zeleninový vývar, šípkový džem, sójovou omáčku pro barvu, dle potřeby osolíme a opepříme. Omáčku krátce povaříme, aby se všechny chutě propojily. Nakonec ji rozmixujeme dohladka a propasírujeme přes jemné sítko, aby měla krémovou konzistenci. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji naředit vývarem.
Knedlík:
Housku nebo toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a dáme péct do trouby na 160°C na 15 minut. Droždí rozdrobíme do mísy, posypeme cukrem, přidáme vlažnou vodu a zaprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mouku přesejeme přes síto do mísy, smícháme se solí, cukrem a práškem do pečiva. Přidáme kvásek, housku, vlažnou vodu a vypracujeme těsto, které necháme na teple kynout asi hodinu. Poté si rozdělíme těsto na dvě poloviny a vypracujeme knedlíky. Takovýto knedlík necháme ještě 20–30 minut kynout a poté jej vložíme do vroucí vody a vaříme 25–30 minut (knedlík můžeme také připravovat v páře, je pak nadýchanější).
Místo klasického podlouhlého kynutého knedlíku můžeme z těsta vytvarovat menší kuličky. Na jednu porci počítáme přibližně 100–120 g těsta. Z těsta vytvoříme hladké kuličky, které necháme na pomoučeném vále nebo prkénku ještě chvíli kynout, dokud téměř nezdvojnásobí objem. Poté je vaříme v páře přibližně 15–20 minut, podle velikosti.
Hotový pokrm můžeme dozdobit opečenými mandlovými plátky a snítkou rozmarýnu, kterou krátce osmažíme v oleji. Rozmarýn tím zjemní a zároveň krásně provoní olej.
