Nákupní košík: 0 Kč

Nepečený vanilkový dortík

Nepečený vanilkový dortík 21.11.2016 | Dezerty

Suroviny:

Korpus:

  • 150 g sušeného strouhaného kokosu
  • 150 g sušených datlí
  • 150 g kešu
  • 50 g góji
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g kakaa
  • 2 PL třtinového cukru

Vanilkový krém:

  • 200 g vanilkové hrašky
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1200 ml rostlinného mléka
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 ks vanilkového lusku

Čokoládová poleva:

  • 100 g hořké veganské čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 50 g kokosového oleje
  • 15 ml rostlinného mléka
  • ovoce a máta na ozdobení

POSTUP:

V misce smícháme datle, kešu, góji, slunečnicová semínka, zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořeno, necháme přes noc odležet. Nasáklou tekutinou plody nabobtnají a změknou. Druhý den přecedíme směs přes cedník. Při cezení pěstí tlačíme do směsi, abychom z ní dostali co nejvíce vody pryč (hotový korpus pak lépe drží). Poté směs vložíme do mixéru. Dosladíme cukrem, dochutíme kakaem a rozmixujeme do pevné těstové konzistence. Na závěr přidáme strouhaný kokos, který do sebe nasákne přebytečnou vlhkost a zároveň zahustí základ. Směsí vysteleme dno dortové formy. Prsty zarovnáme povrch a dáme vychladit do lednice.

Do vanilkové hrašky nalijeme olej, přidáme cukr a dužninu z vanilkového lusku. Směs zalijeme horkým rostlinným mlékem a dáme vařit. Vaříme do zhoustnutí a pak dalších 20 minut za stálého míchání, dokud není cítit hrách. Odstavíme a nalijeme na korpus. Necháme vychladnout.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, poté přidáme rostlinné mléko a kokosový olej a důkladně promícháme. Nalijeme na dortík. Ozdobíme ovocem.