Nepečený vanilkový dortík 21.11.2016 | Dezerty
Suroviny:
Korpus:
- 150 g sušeného strouhaného kokosu
- 150 g sušených datlí
- 150 g kešu
- 50 g góji
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g kakaa
- 2 PL třtinového cukru
Vanilkový krém:
- 200 g vanilkové hrašky
- 100 ml slunečnicového oleje
- 1200 ml rostlinného mléka
- 50 g třtinového cukru
- 1 ks vanilkového lusku
Čokoládová poleva:
- 100 g hořké veganské čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 50 g kokosového oleje
- 15 ml rostlinného mléka
- ovoce a máta na ozdobení
POSTUP:
V misce smícháme datle, kešu, góji, slunečnicová semínka, zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořeno, necháme přes noc odležet. Nasáklou tekutinou plody nabobtnají a změknou. Druhý den přecedíme směs přes cedník. Při cezení pěstí tlačíme do směsi, abychom z ní dostali co nejvíce vody pryč (hotový korpus pak lépe drží). Poté směs vložíme do mixéru. Dosladíme cukrem, dochutíme kakaem a rozmixujeme do pevné těstové konzistence. Na závěr přidáme strouhaný kokos, který do sebe nasákne přebytečnou vlhkost a zároveň zahustí základ. Směsí vysteleme dno dortové formy. Prsty zarovnáme povrch a dáme vychladit do lednice.
Do vanilkové hrašky nalijeme olej, přidáme cukr a dužninu z vanilkového lusku. Směs zalijeme horkým rostlinným mlékem a dáme vařit. Vaříme do zhoustnutí a pak dalších 20 minut za stálého míchání, dokud není cítit hrách. Odstavíme a nalijeme na korpus. Necháme vychladnout.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, poté přidáme rostlinné mléko a kokosový olej a důkladně promícháme. Nalijeme na dortík. Ozdobíme ovocem.