Kulajda 21.11.2016 | Polévky
Suroviny:
- 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
- 600 g brambor
- 300 g čerstvých hub
- 200 ml rostlinné smetany (sójové nebo ovesné)
- 50–100 ml suchého bílého vína
- 2 PL polohrubé mouky
- 2 PL octu
- Olej nebo rostlinné máslo
- Kmín, cukr, svazek kopru
- Sůl, pepř
POSTUP:
Na rozehřátý olej přidáme na plátky nakrájené houby a zprudka orestujeme. Jakmile houby začnou pouštět vodu, tak je osolíme, opepříme, přidáme kmín a zalijeme vínem. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit do změknutí. Brambory si připravíme zvlášť, můžeme je klasicky uvařit ve vodě nebo v páře. Nezapomeňte osolit. V malém rendlíku provaříme asi 3 minuty čerstvý nasekaný kopr spolu s octem. Mouku při nízké teplotě krátce zpěníme na oleji nebo rostlinném másle (viz strana 12), poté zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Občas promícháme, aby se mouka nepřichytila. Vaříme pozvolna přibližně čtvrt hodiny. Následně přidáme houby, brambory a kopr. Dosolíme, přidáme pepř, převařený ocet, popřípadě cukr. Necháme lehce projít varem, poté odstavíme. Nakonec zjemníme rostlinou smetanou. Doporučujeme nechat kulajdu odstát a podávat druhý den, chutě se vzájemně propojí a kulinářský zážitek tím nabírá na síle.