Krém z pečené červené řepy 01.01.2017 | Polévky
Suroviny:
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 4 ks středně velké řepy
- 2 PL olivového oleje
- 1 ks cibule
- 2 ks řapíkatý celer
- 1 ks mrkev
- 100 ml rostlinné smetany
- Sůl, pepř, bylinky (tymián, rozmarýn, libeček a pod)
POSTUP:
Umytou řepu oloupejte, nakrájejte na zhruba stejné kostky. Na práci s červenou řepou vám doporučuji použít gumové, nebo igelitové rukavice. Stejně tak nakrájejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer, hoďte na plech s pečícím papírem a zakápněte olivovým olejem, posypte bylinkami, osolte, opepřete a pečte na 180°C cca 30 min. Pokud je řepa na větší kousky než ostatní zelenina, je dobré dát péct první řepu a cca po 10 minutách ostatní zeleninu. Po upečení dejte do hrnce na polévku, zalijte zeleninovým vývarema a vařte pod pokličkou do měkka. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, propasírujte přes cedník, osolte a opepřete podle chuti. Nakonec zjemněte rostlinnou smetanou a podávejte s opečenou bagetkou.