Vietnamská polévka Phở 01.01.2017 | Polévky
Suroviny:
- 2,5 l zeleninového vývaru
- 2 celé skořice
- 2 ks badyánu
- 2 ks kardamomu
- kousek zázvoru
- sůl, pepř
- rýžové nudle pho (široké)
- 1 balení tofu natural
- 50 g houby jidášovo ucho
- 50 ml kvalitní sójové omáčky
- 2 ks chilli papriček
- jarní cibulka, hrst mungo klíčků,
- limetka nebo citrón, čerstvý koriandr na dozdobení
POSTUP:
Do zeleninového vývaru nasypeme badyán, skořici, kardamom a nadrobno nakrájený zázvor. Spolu vaříme hodinu až hodinu a půl. Mezitím si připravíme další suroviny. Sušené houby namočíme na 30 minut do teplé vody. Poté slijeme, odstraníme tvrdé středy a zbytek nakrájíme nadrobno. Nakrájené houby smažíme na oleji po dobu 5 minut. Odstavíme a houby z oleje vyndáme. Tofu nakrájené na kostky osolíme, opepříme a osmažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Poté sundáme z plamene, vyjmeme tofu z oleje a dáme okapat na ubrousek. V misce si naředíme sójovou omáčku se 150 ml vroucí vody, přidáme osmažené tofu a necháme chvíli marinovat. Rýžové nudle vaříme po dobu dvou minut v osolené vodě. Až jsou nudle měkké, slijeme je a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat v cedníku. Na dno hlubokého talíře nebo polévkové misky položíme nudle, tofu, houby, nakrájenou jarní cibulku a mungo klíčky. Vše zalijeme horkým zeleninovým vývarem. Dozdobíme plátky chilli papričky a nasekaným koriandrem. Před podáváním zakápneme limetkovou šťávou.