Cuketový krém s veganskou „slaninou“ 01.01.2017 | Polévky
Suroviny:
Cuketový krém:
- 3 ks větších cuket
- 1 litr zeleninového vývaru (může být i voda)
- 1 ks cibule
- 1 ks pórku
- 2 stroužky česneku
- 150 ml ovesné smetany (nebo jakékoliv rostlinné)
- Olivový olej
- Sůl, pepř, tymián, petrželka
"Slanina":
- 4 ks rýžového papíru
- 3 PL oleje
- 3 PL kvalitní sójové omáčky
- 3 PL lahůdkového droždí
- 2 PL uzené mleté papriky
- 1 PL agáve sirupu
- 0,5 KL tekutého kouře
- Sůl, pepř
POSTUP:
Cuketový krém:
Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájený pórek, na plátky česnek a lístky tymiánu, chvíli ještě orestujeme a vložíme cuketu, kterou podélně rozkrojíme na čtvrtiny, odřízneme část, kde jsou semínka a nakrájíme na kostky. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a pod pokličkou vaříme do měkka. Jakmile je zelenina měkká, tyčovým mixérem ji rozmixujeme do hladka. Zjemníme rostlinnou smetanou, popřípadě ještě dosolíme a opepříme.
"Slanina":
Olej, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, mletou papriku, agáve sirup a tekutý kouř smícháme dohromady a vytvoříme marinádu. Osolíme a opepříme. Dva kusy rýžového papíru na sobě namočíme ve studené vodě a nastříháme na proužky. Vložíme do připravené omáčky a necháme chvíli marinovat. Rozložíme na papír na pečení a pečeme v troubě předehřáté na 160°C přibližně 8–15 minut.