Nákupní košík: 0 Kč

"Svíčková" omáčka se smetanou, Robi steakem a domácím houskovým knedlíkem

"Svíčková" omáčka se smetanou, Robi steakem a domácím houskovým knedlíkem 04.06.2017 | Hlavní jídla

Suroviny:

Omáčka:

  • 6 větších mrkví
  • 1 velký celer
  • 6 petrželí nebo pastináků
  • 2 větší cibule
  • 250 ml rostlinné smetany
  • 4–5 bobkových listů
  • 8 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • 2 PL Dijonské hořčice
  • 1 PL oleje
  • Sůl, pepř, cukr

Knedlík:

  • 500 g hrubé mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 2 housky nebo toastový chléb
  • 0,5 balení droždí (21 g)
  • Sůl, cukr

Robi steak (1 porce):

  • 2 ks Robi oválků
  • 3 PL oleje
  • Sůl, pepř

POSTUP:

Omáčka:

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a lehce na oleji orestujeme. Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme nahrubo a přidáme k cibuli a dál restujeme. Přidáme hořčici, podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, vložíme bobkový list, kuličky nového koření a pepře. Přikryje pokličkou (nejlépe vaříme v tlakovém hrnci) a dusíme zeleninu do měkka. Poté vyjmeme z hrnce bobkový list, nové koření, pepř a směs rozmixujeme týčovým mixerém dohladka. Omáčku dle potřeby dochutíme solí, pepřem, cukrem a cirónovou šťávou. Zjemníme rostlinnou smetanou. Na závěr omáčku propasírujeme přes sítko.

Knedlík:

Housku nebo toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a dáme péct do trouby na 160°C na 15 minut. Droždí rozdrobíme do mísy, posypeme cukrem, přidáme vlažnou vodu a zaprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mouku přesejeme přes síto do mísy, smícháme se solí a práškem do pečiva. Přidáme kvásek, housku, vlažnou vodu a vypracujeme těsto, které necháme na teple kynout asi hodinu. Poté si rozdělíme těsto na dvě poloviny a vypracujeme knedlíky. Takovýto knedlík necháme ještě 20–30 minut kynout a poté jej vložíme do vroucí vody a vaříme 25–30 minut (knedlík můžeme také připravovat v páře, je pak nadýchanější).

Robi steak:

Smícháme olej se solí a pepřem a robi oválky necháme v této směsi marinovat nejlépe přes noc. Poté ogrilujeme. 

Hotový pokrm ozdobíme citrónem a brusinkovou zavařeninou.