Jarní závitky s chilli omáčkou 17.07.2017 | Hlavní jídla
Suroviny:
Závitky:
- 1 balení rýžového papíru
- 250 g uvařené jasmínové rýže
- 0,5 balení sojového granulátu (nebo 10 plátků pomletých Robi plátků)
- 4 PL rajského protlaku
- 1 ks červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 PL sójová omáčka
- Zázvor
- 1 ks mrkve
- 1/3 hlávky zelí
- Sůl, pepř
- 0,5 l piva
- Olej na smažení
Omáčka:
- 4 PL sójová omáčka
- 1 ks chilli papričky
- limetová šťáva, citronová šťáva
POSTUP:
Sojový granulát uvaříme v osolené vodě, nebo zeleninovém vývaru, scedíme a vymačkáme přebytečnou vodu. Na panvi orestujeme cibuli nakrájenou na malé kostičky, přidáme nastrouhaný zázvor, utřený česnek, rajský protlak. Poté přidáme sojový granulát, sojovou omáčku a chvíli povaříeme. Dle potřeby osolíme a opepříme.
Pivo nalejeme do misky, nebo většího talíře. Rýžový papír namočíme do piva a po chvíli výjmeme a položíme na pracovní plochu. Připravíme si dva rýžové papíry na závitky, jeden překrojíme napůl a položíme na druhý papír tak, aby vzniklo dvojité dno. Na zdvojenou část nandáme část uvařené rýže, granulátu, na nudličky nakrájené mrkve a zelí, tak aby měla směs tvar a velikost závitku. Spodní část papíru přehneme přes směs a následně i boční strany rýžového papíru, poté rolujeme to tvaru. Snažíme se prsty směs upěchovat, aby závitek byl pevný a nerozpadal se. Závitky smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje, hotové vložíme na papírový ubrousek, aby nasál přebytečný tuk.
V hrnci prohřejeme sójovou omáčku, přidáme nakrájenou chilli papričku a citronovou a limetovou šťávu.