Ovocný koláč na plech 17.07.2017 | Dezerty
Suroviny:
Koláč:
- 750 g rybízu (nebo jakéhokoliv sezónního ovoce)
- 500 g hladné mouky
- 250 ml pohankového mléka
- 80 ml oleje + na vymazání pečící formy
- 30–50 g třtinový cukru
- 20 g droždí,
- Citronová kůra
- Sůl
Drobenka:
- 100 g hrubé mouky
- 40 ml oleje
- 40 g třtinového cukru
POSTUP:
V míse rozetřeme droždí s cukrem, polovinou vlažného pohankového mléka a moukou na řidší těstíčko a necháme kynout. Pak přidáme prosátou mouku se solí, citrónovou kůru, olej a vlažné mléko. Dobře vypracujeme těsto a necháme na teple asi půl hodiny kynout. Na pomaštěný plech roztáhneme těsto v tenké vrstvě prsty omočenými ve studené vodě, posypeme stejnoměrně ovocem a necháme chvíli ještě kynout.
Nyní si připravíme drobenku. Hrubou mouku smícháme s cukrem a přilijeme olej. Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné "žmolky" - drobenka.
Takto připravenou drobenku posypeme na koláč a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 30–35 minut.