Nákupní košík: 0 Kč

Ovocný koláč na plech

Ovocný koláč na plech 17.07.2017 | Dezerty

Suroviny:

Koláč:

  • 750 g rybízu (nebo jakéhokoliv sezónního ovoce)
  • 500 g hladné mouky
  • 250 ml pohankového mléka
  • 80 ml oleje + na vymazání pečící formy
  • 30–50 g třtinový cukru
  • 20 g droždí,
  • Citronová kůra
  • Sůl

Drobenka:

  • 100 g hrubé mouky
  • 40 ml oleje
  • 40 g třtinového cukru

POSTUP: 

V míse rozetřeme droždí s cukrem, polovinou vlažného pohankového mléka a moukou na řidší těstíčko a necháme kynout. Pak přidáme prosátou mouku se solí, citrónovou kůru, olej a vlažné mléko. Dobře vypracujeme těsto a necháme na teple asi půl hodiny kynout. Na pomaštěný plech roztáhneme těsto v tenké vrstvě prsty omočenými ve studené vodě, posypeme stejnoměrně ovocem a necháme chvíli ještě kynout.
Nyní si připravíme drobenku. Hrubou mouku smícháme s cukrem a přilijeme olej. Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné "žmolky" - drobenka. 
Takto připravenou drobenku posypeme na koláč a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 30–35 minut.