Lasagne bolognese 29.07.2017 | Hlavní jídla
Suroviny:
Boloňská omáčka:
- 500 g spařených a oloupaných rajčat
- 400 g uvařeného sójového granulátu (může být i pomleté Robi)
- 250 ml suchého bílého vína
- 2 ks cibule
- 2 ks mrkve
- 2 menší stvoly řapíkatého celeru
- 2 PL olivového oleje
- Muškátový oříšek, bazalka
- Sůl, pepř
Bešamel:
- 500 ml sójoveho mléka (můžeme nahradit pohankovým nebo ovesným mlékem)
- 40 g slunečnicového oleje
- 40 g hladké mouky
- 1 ks cibule
- Bobkový list, hřebíček
- Muškátový oříšek
- Bílý pepř
- Sůl
- 200 g plátků lasagní
POSTUP:
Boloňská omáčka:
Na olivovém oleji orestujeme cibuli, přídáme na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a opékáme dalších 5 minut. Ke směsi přidáme sójové maso a chvíli restujeme. Zalijeme vínem, promícháme a necháme víno vyvařit. Oloupaná rajčata nakrájíme na kostky a vložíme k ostatním surovinám. Osolíme, opepříme a necháme probublávat na mírném plameni cca 3 hodiny. Občas promícháme a dle potřeby můžeme podlít vodou, nebo zeleninovým vývarem. Na závěr přidáme muškátový oříšek a čerstvou nasekanou bazalku.
Bešamel:
Do sójového mléka vložíme bobkový list. Cibuli rozkrojíme na polovinu a zapícháme do ní hřebíčky a ponoříme do mléka. Vaříme 5 minut, stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Na oleji orestujeme hladkou mouku, zalijeme přecezeným mlékem a za stálého míchání vaříme 15–20 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, přidáme do ní muškátový oříšek a dochutíme solí a pepřem.
Lasagně:
Připravíme si zapékací mísu, do které budeme jednotlivé vrstvy skládat. Na dno zapékací nádoby dáme bešamel, na něj vyskládáme vrstvu lasagní a následně boloňskou omáčku. Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience. Poslední vrstvou by měla být vrstva bešamelu. Přikrytou zapékací misu vložíme do rozehřáté trouby na 220°C cca na 35 minut, poté sejmeme poklici a dopékáme dalších 15 minut, tak aby vrchní vrstva bešamelu byla krásně zlatavá.