Pizza Margherita 04.08.2017 | Hlavní jídla
Suroviny:
- 1 kg hladké mouky
- 500 ml bublinkové minerálky (nebo voda)
- 42 g droždí
- 2 PL olivového oleje extra virgine
- 1 KL cukru
- Sůl
- 6 ks zralých rajčat
- 3 stroužky česneku
- Sůl, pepř, oregano, cukr
- Čerstvá bazalka, veganská mozzarella (recept zde), cherry rajčata, olej na potření okrajů
POSTUP:
Začneme kváskem. Do mísy rozdrobíme kostku droždí, posypeme špetkou cukru a mouky a zalijeme teplou vodou. Postavíme mísu na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Po 15 minutách smícháme spolu se zbytkem mouky, olejem, minerálkou a solí. Vypracujeme těsto s elastickou strukturou, zabalíme do fólie a vložíme do lednice minimálně na 12 hodin. Do těsta můžeme použít klasickou vodu, ale s minerálkou je upečené těsto nadýchanější a křupavější. Rajčata spaříme a zbavíme slupky. Vložíme do mixéru spolu s česnekem a umixujeme. Osolíme, opepříme a dle potřeby osladíme. Těsto rozdělíme na čtvrtiny, vždy jednu vypracujeme a vyválíme na tenkou placku. Okraje potřeme olejem, rozetřeme rajčatovou omáčku, posypeme nasekaným oreganem, pokladme rajčaty, které jsme nakrájeli na kolečka a přidáme veganskou mozzarellu. Pečeme v troubě rozehřáté na 250°C zhruba 5–7 minut.