Halušky se zelím a veganskou bryndzou 20.11.2016 | Hlavní jídla
Suroviny:
Halušky:
- 750 g brambor
- 250 g hladké mouky
- 1 KL soli
Zelí:
- 1 hlávka bílého zelí
- 1 cibule
- 1 brambor
- Olej, cukr, ocet
- Sůl, pepř
Brynzda:
- 2 balení tofu natural
- 100 g sójové kysané smetany
- 1 PL umeoctu
- 1 PL šťávy z citrónu
- 1 PL lahůdkového droždí
- Sůl
POSTUP:
Halušky:
Brambory očistíme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme a přidáme mouku. Vypracujeme těsto, které necháme 10 minut odležet. Přes haluškovač protlačujeme těsto do vroucí osolené vodě. Halušky vaříme cca 2-4 minuty. Halušky by měly být hotové, když vyplavou na hladinu.
Zelí:
Cibulku nakrájíme nadrobno, opražíme na oleji, přidáme na nudličky nakrájené zelí a ještě chvíli orestujeme. Podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme 20 minut. V závěru nastrouháme do zelí syrový brambor, zamícháme a krátce podusíme. Brambor zelí krásně zahustí. Zelí dochutíme převařeným octem a cukrem.
Bryndza:
Tofu rukou nebo vidličkou rozdrobíme na malé kousky, přidáme smetanu, umeocet, citrón a lahůdkové droždí, sůl a promícháme. Dáme vychladit.