Jemná houbová paštika s plátky mandlí 08.05.2018 | Chuťovky
Suroviny:
Paštika:
-
500 g hnědých žampiónů
-
150 ml rostlinné smetany (např. sójová, mandlová, pohanková)
-
100 ml suchého bílého vína
-
1 ks cibule
-
3 stroužky česneku
-
2 PL lahůdkového droždí
-
Tymián
-
Sůl, pepř, olej
Přeliv:
-
250 ml vody
-
100g plátků mandlí
-
30 ml kokosového oleje
-
1 ks cibule
-
0,5 sáčku agaru
-
Sůl, pepř, olej
POSTUP:
Paštika:
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme tymián, česnek a nakrájené houby. Vodu, kterou houby pustí, necháme odvařit. Podlijeme vínem a dusíme cca 30 minut. Osolíme, opepříme, přidáme lahůdkové droždí a zakápneme smetanou.
Vychladlou směs umixujeme tyčovým mixérem dohladka. Rozprostřeme na plech, nebo do malých zapékacích misek a pečeme na 180°C cca 20 minut.
Přeliv:
Nakrájenou cibuli vysmažíme do křupava. Do vroucí vody dáme povařit agar. Do směsi vody a agaru, přidáme kokosový olej, plátky mandlí, sůl, pepř, osmaženou cibulku a nalijeme na upečenou a vychladlou paštiku. Necháme vychladnout.
Houbová paštika chutná nejlépe odleželá do druhého dne spolu s křupavými „škvarkovými rohlíčky“. (Recept najdete zde a nebo v kuchařce Veganských neřestí).