Bramborové knedlíky plněné uzeným tofu 06.01.2019 | Hlavní jídla
Suroviny:
Knedlíky:
-
800 g brambor
-
160 g hrubé mouky
-
60 g krupice
-
1 balení uzeného tofu
-
2 cibule
-
2 PL rajského protlaku
-
svazek kadeřavé petrželky
-
olej sůl, pepř
Zelí:
-
1 hlávka červeného zelí
-
1 cibule
-
1 brambor
-
olej,
-
cukr, ocet sůl, pepř
POSTUP:
Knedlíky:
Očištěné brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě do měkka. Vodu z brambor slijeme a dáme přes noc v chladu odležet.
Cibulku a tofu nakrájíme nadrobno a dozlatova na oleji orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, který zde funguje jako pojivo a ještě chvíli zarestujeme. Poté vypneme plamen, posypeme nadrobno nakrájenou petrželkou, promícháme a necháme vychladit.
Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidá- me mouku, krupici a osolíme. Jakmile těsto osolíme, začnou brambory pouštět vodu, proto je nutné pracovat s těstem rychle, jinak se víc lepí a hůře se zpracovává. Těsto rozdělíme na třetiny a následně vyválíme na moukou zaprášené podložce do placek vysokých 1 cm. Skleničkou vykrajujeme z těsta kolečka, do kterých doprostřed naklademe směs z tofu. Okraje těsta přes tofu přetáhneme a vytvarujeme knedlík. Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 10–15 minut.
Zelí:
Cibulku nakrájíme nadrobno, opražíme na oleji, přidáme na nudličky nakrájené zelí a ještě chvíli orestujeme. Podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme 20 minut. V závěru nastrouháme do zelí syrový brambor, zamícháme a krátce podusíme. Brambor zelí krásně zahustí. Zelí dochutíme převařeným octem nebo cukrem. Na talíři dozdobíme osmaženou cibulkou.
Podáváme nejlépe s vychlazenou dvanáctkou, bez které by to asi nešlo.