Domácí makové mléko 28.11.2022 | Snídaně
Suroviny:
- 50 g modrého maku (nemletého)
- 500 ml vody
- 1 PL agáve sirupu (či jiného sladidla, mohou se použít i datle)
- špetka himalájské soli
- vanilkový lusk, skořice
- jemné plátýnko
POSTUP:
Mák zalijeme vodou a v lednici necháme odpočívat do druhého dne. Vodu slijeme, namočený mák propláchneme, přidáme čerstvou vodu a celý obsah přelijeme do blenderu nebo výkonného mixéru, přidáme javorový sirup a sůl. Můžeme přidat vanilku nebo skořici. Mixujeme, dokud tekutina nezbělá a mák se nerozmixuje úplně maximálně s ohledem na výkon vašeho stroje. Proces mixování v běžném blenderu/mixéru trvá zhruba minutu až dvě. Cedník vysteleme plátýnkem, přelijeme do něj rozmixovanou směs a přeceďte tekutinu. Můžeme si pomoci postupným vymačkáváním tekutiny z plátýnka, je to výrazně rychlejší. Makové mléko vydrží zhruba dva až tři dny v lednici.
* TIP: Mák je výborným zdrojem vápníku, dále obsahuje fosfor, sodík, draslík a hořčík, z vitaminů pak B1, B2 a E. Makové mléko vám pomůže s migrénou i překyselením organismu. V tomto případě však vynechte sladidlo.