Plněné pirohy s celerovým špekem, zakysanou smetanou a koprem 29.11.2022 | Hlavní jídla
Suroviny:
Těsto:
- 200 g pšeničné hladké mouky
- 3 PL rostlinného oleje
- 100 ml horké vody
- Sůl, černá sůl, kurkuma
Náplň č. 1:
- 100 g pohanky
- 1 hrst sušených lesních hub
- 1 ks větší cibule
- 20 g nasekaných vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- 2 PL sušeného lahůdkového droždí
- Bobkový list
- Sůl, pepř, kmín, olej
Náplň č. 2:
- 150 g silken tofu
- 150 g uvařených brambor ve slupce
- 1 ks větší cibule
- 1 KL umeoctu
- 2 PL sušeného lahůdkového droždí
- Sůl, pepř, olej
Na ozdobu:
Celerový špek:
- 200 g celeru
- 2 PL oleje
- 2 PL kvalitní sójové omáčky
- 2 PL lahůdkového droždí
- 2 PL uzené mleté papriky
- 2 PL agáve sirupu
- 0,5 KL tekutého kouře
- Sůl, pepř
Zakysaná smetana:
- 100 g rostlinného jogurtu (ideálně sójový, nebo ovesný)
- 1 KL sušeného lahůdkového droždí
- 1 PL ume octu
- 1 PL oleje
- 2 ks cibule
- Olej
- Kopr na ozdobu
POSTUP:
Těsto:
Nejdříve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, sůl, černou sůl a kurkumu (černá sůl a kurkuma slouží pouze na barvu a chuť, můžeme klidně vynechat), přidáme olej a pomalu vléváme horkou vodu a vypracováváme těsto. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut odpočinout.
Náplň č. 1:
V čase, kdy nám odpočívá těsto si můžeme připravit náplně. Pohanku dáme do osolené vody v poměru 1:1,5 ve prospěch vody (tzn. na 100 g pohanky budeme potřebovat 150 ml vody). K pohance přidáme houby, které jsme předem namočili a překrájeli na menší kousky. Vaříme 10 minut, pak necháme ještě 15 minut pod pokličkou dojít. K takto uvařené směsi pohanky a hub přidáme vlašské ořechy, česnek, sušené lahůdkové droždí, usmaženou cibuli, sůl a pepř. Část směsi můžeme rozmixovat tyčovým mixérem a tím se nám náplň zahustí a nebude příliš sypká.
Náplň č. 2:
Druhou náplň připravíme tak, že rozmixujeme tofu a ochutíme umeoctem. Oloupeme brambory a nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s tofu, usmaženou cibulí, sušeným lahůdkovým droždí, solí a pepřem.
Plnění pirožků:
Odpočaté těsto rozválíme na tloušťku 1–2 mm, těsto je pevné, ale pružné a tak si můžeme pomoct i strojkem na těstoviny. Z vyváleného těsta vykrajujeme kroužky o průměru asi 8–10 cm. Do jejich středu dáme trochu směsi, okraje lehce potřeme vodou, přehneme je a kraje přimáčkneme k sobě. Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme. Pirohy vkládáme do vroucí vody. Jakmile pirohy vyplavou nahoru jsou uvařené a mohou se pomocí síta vytáhnout. Pirohy potřeme troškou olejem, aby se k sobe nelepily.
Celerový špek:
Olej, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, mletou papriku, agáve sirup a tekutý kouř smícháme dohromady a vytvoříme marinádu. Osolíme a opepříme. Celer nakrájíme na malé kostičky a vložíme do připravené marinády. Rozložíme na papír na pečení a pečeme v troubě předehřáté na 160°C přibližně 8–15 minut.
Zakysaná smetana:
Zakysanou smetanu si můžete vyrobit například i z kešu oříšků, ale dobře funguje i jogurt, který ochutíme sušeným lahůdkovým droždí, umeoctem a hutnost smetany podpoříme přidáním oleje.
*Pirožky servírujeme s usmaženou cibulí, notnou dávkou čerstvého kopru a celerovým špekem. Můžeme posypat třeba i naklíčeným slunečnicovým semínkem, kterým si zvýšíme výživovou hodnotu pokrmu.