Pohanková sekaná s řepovým zelí a skořicí 04.11.2024 | Hlavní jídla
Suroviny:
Sekaná:
- 200 g pohanky
- 160 g čočky hnědé
- 100 g cibule
- 4 stroužky česneku
- 60 g ovesných vloček
- 20 g lněného seminka
- 40 g hladké mouky
- sůl, pepř, drcený kmín, majoránka
- olej
Zelí:
- 2 ks větší červené řepy
- 2 ks cibule
- 2 ks bambor
- třtinový cukr, jablečný ocet, kmín, mletá skořice, bio citrónová kůra, muškátový ořech
- sůl, pepř
- olej
Postup:
Sekaná:
Pohanku na několik hodin namočíme do vody (ideálně přes noc). Pak vodu scedíme, přidáme čerstvou vodu a uvaříme do měkka. Pohanku není potřeba vařit ve velkém množství vody, vyhneme se tam zbytečnému slévání vody a tedy i vyplavení minerálů - především rutinu. Namočenou čočku uvaříme do měkka a přebytečnou vodu scedíme. Na jemno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do zlatava, přidáme nasekaný česnek a ještě chvíli restujeme. Ve větší míse smícháme uvařenou pohanku, čočku, usmaženou cibuli s česnekem, kmín, majoránku, sůl a pepř. Ovesné vločky a lněné semínko zalijeme vroucí vodou, necháme dvě minuty odstát a poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Vznikne nám takové "vajíčko", které nám zpevní sekanou a díky tomu nemusíme přidávat tolik mouky. Na závěr přidáme mouku a těsto pořádné promícháme. Z těsta vytvarujeme šišky, které dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180°C 30–40 minut dokud nemá krásnou zlatavou a křupavou kůrku na povrchu.
Řepové zelí:
Cibuli nakrájíme na kostičky a restujeme na oleji v hrnci do zlatava. Řepu oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k orestované cibuli. Přidáme sůl, cukr, kmín, mletou skořici, citrónovou kůru, muškátový oříšek a pepř, podlijeme trochou vody, přikryjeme pokličkou a necháme vařit, dokud nebude řepa měkká. Přidáme na jemno nastrouhané brambory, které zelí zahustí. Řádně zamícháme, ochutíme jablečným octem a chvíli povaříme.
Podáváme s uvařenými brambory, pečenou kořenovou zeleninou a nebo pečivem.