Nákupní košík: 0 Kč

Svatomartinská seitanová kachna

Svatomartinská seitanová kachna 08.11.2024 | Hlavní jídla

Suroviny:

Seitanová kachna:

  • 250 g pšeničného lepku
  • 100 g sójových plátků (neuvařených)
  • 200 ml rostlinného vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g celeru
  • 5 plátků rýžového papíru (na letní závitky)
  • sůl, pepř, majoránka, tymián, uzená paprika, kmín, lahůdkové droždí

Karlovarský knedlík:

  • 3–4 rohlíky (veganské, nakrájené na malé kostičky)
  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 1 l rostlinného mléka (např. sójového nebo ovesného)
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 3 PL oleje
  • 2 ks cibule
  • 50 g rostlinného másla
  • 2 lžíce jemně nasekané hladkolisté petrželky
  • sůl, černá sůl, kurkuma

Bramborové šišky:

  • 800 g brambor
  • 160 g hrubé mouky
  • 60 g krupice
  • olej sůl, pepř, kurkuma, černá sůl
  • Zelí:
  • 1 kg bílého kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 brambor
  • olej,
  • cukr, ocet sůl, pepř, kmín

Zelí:

  • 1 kg bílého kysaného zelí
  • 2 ks cibule
  • 2 ks větších brambor
  • olej
  • cukr, ocet sůl, pepř

POSTUP:

Seitanová kachna:

Sójové maso uvaříme v osolené vod do měkka. Vodu scedíme a pořádně vymačkáme z masa přebytečnou vodu. Poté plátky vidličkou natrháme na menší vlákna. Dáme do misky, přidáme pšeničný lepek, koření a zalijeme vychladlým zeleninovým vývarem. Důkladně promícháme. Jakmile se lepek smíchá s tekutinou, začne se aktivovat lepek a vzniká kompaktní hmota. Celer nakrájíme na trošku větší hranolky. Vytvarujeme ze seitanu tvar „stehna“, zapíchneme do něj celer. Do vody namočíme rýžový papír, dáme si jen na pracovní plochu a necháme chvilinku změknout, poté do papíru zabalíme připravené seitanové stehnýnko a zabalíme jej. Potřeme olejem, ve kterém jsme rozmíchali uzenou papriku, trochu soli, sójové omáčky a lahůdkového droždí a potřeme jim zabalené stehýnko. Posypeme kmínem. Dáme do zapékací mísy, podlijeme trochou vývaru, přidáme koření a dáme péct na 140°C cca na 60 minut. Během pečení podléváme vývarem, tak aby stehna nebyla vysušená. Poté zvýšíme teplotu na 220°C a pečeme, dokud kůrka není křupavá.

Karlovarský knedlík:

V misce smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl, černou sůl a kurkumu. Do směsi přidáme rostlinné mléko a rozpuštěné rostlinné máslo. Mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Rohlíky nakrájíme na kostky (rohlíky jsou ideální,když jsou 1–2 dny staré), cibuli nakrájíme na kostičky a usmažíme do zlatavé barvy, petrželku nasekáme a vše přidáme do těsta a zamícháme. Necháme cca 15 minu odstát. Těsto na karlovarský knedlík dáme na potravinovou fólii. Pomocí fólie vytvarujeme knedlík, utáhneme a zavážeme na bocích. Takovouto šišku dáme do vroucí vody a vaříme 20–25 minut. V polovině vaření knedlík otočíme. Pokud si nejsme jistí, zda je knedlík uvařený, tak můžeme udělat test špejlí. Píchneme špejlí do knedlíku a pokud je těsto nelepené na špejli, knedlík ještě není hotový.

Bramborové šišky:

Očištěné brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě do měkka. Vodu z brambor slijeme a dáme přes noc v chladu odležet. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici, osolíme, přidáme trošku kurkumy a černé soli. Jakmile těsto osolíme, začnou brambory pouštět vodu, proto je nutné pracovat s těstem rychle, jinak se víc lepí a hůře se zpracovává. Z vypracovaného těsta vytvarujeme sišky a dáme vařit do vroucí osolené vody. Jamile šišky vyplavou na hladinu, vyjmeme je z vody a přendáme je na plech a pokapeme olejem. Jakmile šišky vychladnou, tak se zpevní a dají se krásně opékat na pánvi.

Zelí:

Cibulku nakrájíme nadrobno, opražíme na oleji, přidáme propláchlé zelí a ještě chvíli orestujeme. Podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme, přidáme knín a dusíme 20 minut. V závěru nastrouháme do zelí syrový brambor, zamícháme a krátce podusíme. Brambor zelí krásně zahustí. Zelí dochutíme převařeným octem nebo cukrem.

Tento vegan seitanová kachna je výbornou náhradou pro klasickou kachnu a skvěle se hodí pro sváteční nebo slavnostní jídla.