Nepečený dýňový cheesecake 23.11.2024 | Dezerty
Suroviny:
Korpus:
- 220 g ovesných sušenek (například Lotusky)
- 30 g ovesných vloček
- 20 g pekanových ořechů
- 15 g slunečnicových semínek
- 120 g kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu (nebo jiného sladidla dle chuti)
Krém:
- 400 g pyré z dýně Hokkaido
- 200 g kešu ořechů (nejlépe namočených přes noc nebo alespoň na 4 hodiny)
- 150 ml kokosového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
- 100 g javorového sirupu (nebo jiného sladidla)
- 10 g agaru
- citronová šťáva, vanilka, mletá skořice, muškátový oříšek, špetka soli
Na ozdobu:
- Pekanové ořechy, drcené Lotusky, ovesné vločky, slunečnicové semínka.
POSTUP:
Korpus:
Sušenky rozdrťime na jemno buď v mixéru, nebo v sáčku pomocí válečku. Přidáme nasekané pekany, ovesné vločky, slunečnicové semínka a rozpuštěný kokosový olej a javorový sirup a promíchame. Směs by měla být vláčná a lepkavá. Směs dáme na dno formy (průměr cca 26 cm) vyložené pečícím papírem a pořádně ji upěchujeme. Například dnen skleničky. Formu dame do lednice na cca 30 minut, aby korpus ztuhl.
Krém:
Namočené kešu ořechy, dýňové pyré, javorový sirup, citronovou šťávu, vanilku, skořici, muškátový oříšek a sůl vložíme do mixéru nebo food processoru a mixujeme, dokud směs nemá hladkou, krémovou texturu. Kokosové mléko dáme do hrnce rozmícháme v něm agar a vaříme dle návodu. Poté vmícháme do směsi z kešu ořechů a dýně. Krém nalijeme na připravený korpus a na povrchu uhladíme lžící.
Cheesecake necháme odpočívat v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc, aby náplň ztuhla.
Po ztuhnutí cheesecake opatrně vyjměte z formy a podávejte. Můžeme ozdobit praženými ořechy, ovesnými vločkami, slunečnicovými semínky a vyšlehaným kokosovým krémem.
Tento veganský dýňový cheesecake je ideální na podzimní období, plný chutí a velmi krémový!