Bezvaječňák 02.12.2024 | Dezerty
Suroviny:
- 1 plechovka (320 g) kondenzovaného kokosového mléka
- 700 ml rostlinného mléka (kokosové nebo mandlové)
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 lusk vanilky (nebo pasta)
- 200 ml rumu (Božkov a nebo rumového aroma)
- třtinový cukr nebo jiné sladidlo (například agáve nebo datlový sirup)
- kurkuma, černá sůl, muškátový oříšek
POSTUP:
Nejdříve uvaříme pudink. Tedy smícháme rostlinné mléko, vanilkový pudink, přidáme vanilku, třtinový cukr, kurkumu, černou sůl, muškátový oříšek a vaříme dokud směs nezhoustne. Jakmile je pudink hotový, přikryjeme potravinovou fólií (aby na povrchu nevznikl škraloup) a necháme vychladnout.
Vychladlý pudink dáme do mixéru, přidáme kondenzované kokosové mléko, rum a vše dohromady mixujeme do hladké konzistence. Pokud je likér příliš hutný, můžeme naředit rostlinným mlékem.
Pokud chceme nealkoholickou verzi likéru, rum převaříme v hrnci, tak aby se vyvařil alkohol. Můžeme přidat i rumové aroma.
Likér přelijeme do skleniček a necháme vychladit.