Nákupní košík: 0 Kč

Sněhové pusinky a lízátka

Sněhové pusinky a lízátka 23.12.2024 | Dezerty

Suroviny:

  • 150 ml aquafaby (tekutina z cizrny)
  • 130 g moučkového cukru
  • 1/4 čajové lžičky xantanové gumy
  • lyofilizované ovoce na barvu (volitelné)

Postup:

Recept na veganské pusinky z aquafaby je skvělý způsob, jak využít tekutinu z cizrny jako náhradu za vaječné bílky.

Otevřeme sklenici, nebo plechovku s cizrnou a slijeme tekutinu – aquafabu, přelijeme ji přes sítko do hrnce a svaříme zhruba na polovinu své hmotnosti a necháme vychladit. Vychladlou aquafabu přelijeme do misky, přidáme xantanovou gumu (ta pomůže stabilizovat pěnu) a pomocí elektrických metel nebo stojanového mixéru začneme šlehat na střední rychlost, dokud nevznikne pěna. Postupně zvyšujeme rychlost na maximum a pokračujeme ve šlehání, dokud se nevytvoří pevný hutný sníh (to může trvat 8–10 minut). Postupně začneme přidávat moučkový cukr po lžících, vždy po malé dávce, a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Tento krok by měl trvat 5–7 minut. Výsledkem bude lesklá a hustá pěna.

Pokud chceme pestrobarevné pusinky, můžeme sníh obarvit buď veganským potravinářským barvivem, anebo můžeme rozmixovat lyofilizované ovoce na prášek (například maliny, jahody, borůvky, mango atd.) a přidat při šlehání ke sněhu.

Sníh si přendáme do sáčku se zdobící trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme pusinky či jiné tvary. Můžeme použít různé druhy špiček a získat tak pusinky rozličných tvarů. Předehřejeme troubu na 100°C a sušíme pusinky po dobu 1,5–2 hodin, nebo dokud pusinky nejsou suché na dotek a snadno se oddělují od papíru. Po dopečení necháme pusinky v troubě vychladnout, ideálně s pootevřenými dvířky, aby postupně zchladly a neztratily svou křehkost.


Po vychladnutí pusinky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, aby zůstaly křupavé.