Sojanéza a tatarská omáčka 21.11.2016 | Omáčky a dresinky
Suroviny:
Sojanéza:
- 200–300 ml slunečnicového nebo řepkového oleje (množství oleje určuje hustotu majonézy)
- 100 ml sójového mléka
- 2 PL jablečného octa
- špetka černé soli
- špetka kurkumy
- sůl, pepř
POSTUP:
Hodinu před přípravou si vyndáme mléko z ledničky a necháme odstát na pokojovou teplotu. Do mísy nalijeme mléko a ponorným tyčovým mixerem začneme šlehat. Olej naléváme do mléka zpočátku po kapkách. Pak přiléváme oleje více, podle toho jak vysoké hustoty chceme docílit. Nakonec zakápneme jablečným octem. Díky kyselosti se sójová bílkovina srazí a sojanéza ještě více zhoustne. Osolíme, opepříme, přidáme špetku černé soli a kurkumy na barvu.
Tatarská omáčka:
- 250 ml sojanézy
- 3–4 nakládané okurky
- 1 menší cibule
- 1 PL plnotučné hořčice
POSTUP:
Do sojanézy přimícháme nadrobno nakrájenou kyselou okurku, cibulku a hořčici. Je-li sojanéza příliš hustá, naředíme ji lákem z okurek, který jí navíc dodá patřičný říz. Necháme v lednici den odležet. Tatarku doporučuji do těstovinových i bramborových salátů, burgerů nebo třeba k hranolkám.
Pro odlehčení můžete nahradit mléko silken tofu. Díky tomu do-sáhnete husté konzistence s menší dávkou oleje.