Krémové rizoto s liškami a dýní 15.01.2025 | Hlavní jídla
Suroviny:
-
250 g rýže na rizoto (např. Arborio)
-
cca 700 ml zeleninového vývaru
-
250 g lišek a žampiónů
-
150 g máslové dýně
-
50 ml suchého bílého vína
-
1 šalotka
-
2 PL olivového oleje
-
2 PL lahůdkového droždí
-
Kousek rostlinného másla (např. ALSAN)
-
Sůl, pepř, čerstvý tymián
POSTUP:
Očištěné houby nakrájíme na plátky, dýni rozřízneme na půl, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi orestujeme zvlášť houby a dýni do křupava. Osolíme, opepříme a přidáme čerstvý tymián. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme chvíli restovat. Přidáme rýži a za občasného míchání opékáme. Jakmile zrnka rýže částečně zprůhlední, zalijeme je bílým vínem. Promícháme a čekáme, dokud se víno téměř neodpaří. Nyní začneme přilévat vývar. Přidáme jednu naběračku vývaru, zamícháme a necháme lehce probublávat. Jakmile se vývar téměř vyvaří, můžeme přilít další naběračku vývaru. Rýže se takto bude pomalu vařit v malém množství vývaru a začne se tvořit krémová omáčka. Takto pokračujeme, dokud nebude rýže z 95% měkká (může být tedy lehounce tužší na skus, před servírováním totiž ještě dojde). Přidáme lahůdkové droždí a dle chuti osolíme. Do rýže přidáme orestované houby a dýni. Sundáme hrnec z plotny a přidáme rostlinné máslo. Promícháme a můžeme servírovat.
Sezónní pochoutka s vůní italského podzimu, která zaujme nejen svou jednoduchostí.
TIP: K rizotu se dokonale hodí veganský „parmezán“. Jeho příprava je jednoduchá. Stačí smíchat blanšírované mandle, lahůdkové droždí a sůl. Vše spolu umixujeme a je hotovo!