Sójové výpečky s červeným zelí a bramborovými lokšemi 26.01.2025 | Hlavní jídla
Suroviny:
Výpečky:
-
2 balení sójových kostek
-
2 ks bílé cibule
-
2 ks červené cibule
-
5 ks stroužků česneku
-
1 ks pórku
-
0,5 l černého piva
-
4 PL sójové omáčky (např. Tamari, Shoyu)
-
2 PL bramborového nebo kukuřičného škrobu
-
červená mletá paprika
-
bylinky dle chuti (tymián, rozmarýn, majoránka)
-
sušené lahůdkové droždí
-
olej
-
sůl, pepř
Lokše:
-
600 g brambor
-
260 g hrubé mouky
-
40 g krupice
-
rostlinné máslo (například bio alsan)
-
sůl
Červené zelí:
-
1 kg červeného kysaného zelí
-
2 ks červené cibule
-
2 ks větších brambor
-
olej
-
cukr, ocet sůl, pepř
POSTUP:
Výpečky:
Sóju vaříme cca 20 minut v osolené vodě. Po jejím změknutí ji slijeme, vymáčkneme přebytečnou vodu a poté zaprášíme škrobem. Pak ji vložíme do zapékací mísy, přidáme na hrubo nakrájenou cibuli, pórek, stroužky česneku, bylinky, sůl, pepř, mletou papriku, sušené lahůdkové droždí, zakápneme sójovou omáčkou a olejem a podlijeme černým pivem. Přikryjeme mísu víkem a necháme cca 60 minut zapéct v troubě předehřáté na 160 °C. Poté odkryjeme, promícháme a je-li třeba podlijeme pivem a pečeme tak dlouho, dokud výpečky nedosáhnou krásně hnědozlaté barvy.
Lokše:
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě, nebo připravíme v páře do měkka. Necháme je přes noc vychladit. Následující den brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a osolíme (jakmile těsto osolíme, začnou brambory pouštět vodu, proto je nutné pracovat s těstem rychle, jinak se víc lepí a hůře se zpracovává). Přidáme mouku, krupici a vypracujeme těsto, které vyválíme na cca 2 mm silnou placku a nasucho nebo na kapce oleje opékáme na pánvi. Hotové lokše potřeme rozpuštěným máslem.
Zelí:
Cibulku nakrájíme nadrobno, opražíme na oleji, přidáme propláchlé zelí a ještě chvíli orestujeme. Podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme zruba 20 minut. V závěru nastrouháme do zelí syrový brambor, zamícháme a krátce podusíme. Brambor zelí krásně zahustí. Zelí dochutíme převařeným octem nebo cukrem.