Nákupní košík: 0 Kč

Sójové výpečky s červeným zelí a bramborovými lokšemi

Sójové výpečky s červeným zelí a bramborovými lokšemi 26.01.2025 | Hlavní jídla

Suroviny:

Výpečky:

  • 2 balení sójových kostek

  • 2 ks bílé cibule

  • 2 ks červené cibule

  • 5 ks stroužků česneku

  • 1 ks pórku

  • 0,5 l černého piva

  • 4 PL sójové omáčky (např. Tamari, Shoyu)

  • 2 PL bramborového nebo kukuřičného škrobu

  • červená mletá paprika

  • bylinky dle chuti (tymián, rozmarýn, majoránka)

  • sušené lahůdkové droždí

  • olej

  • sůl, pepř

Lokše:

  • 600 g brambor

  • 260 g hrubé mouky

  • 40 g krupice

  • rostlinné máslo (například bio alsan)

  • sůl

Červené zelí:

  • 1 kg červeného kysaného zelí

  • 2 ks červené cibule

  • 2 ks větších brambor

  • olej

  • cukr, ocet sůl, pepř

POSTUP:

Výpečky:

Sóju vaříme cca 20 minut v osolené vodě. Po jejím změknutí ji slijeme, vymáčkneme přebytečnou vodu a poté zaprášíme škrobem. Pak ji vložíme do zapékací mísy, přidáme na hrubo nakrájenou cibuli, pórek, stroužky česneku, bylinky, sůl, pepř, mletou papriku, sušené lahůdkové droždí, zakápneme sójovou omáčkou a olejem a podlijeme černým pivem. Přikryjeme mísu víkem a necháme cca 60 minut zapéct v troubě předehřáté na 160 °C. Poté odkryjeme, promícháme a je-li třeba podlijeme pivem a pečeme tak dlouho, dokud výpečky nedosáhnou krásně hnědozlaté barvy.

Lokše:

Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě, nebo připravíme v páře do měkka. Necháme je přes noc vychladit. Následující den brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a osolíme (jakmile těsto osolíme, začnou brambory pouštět vodu, proto je nutné pracovat s těstem rychle, jinak se víc lepí a hůře se zpracovává). Přidáme mouku, krupici a vypracujeme těsto, které vyválíme na cca 2 mm silnou placku a nasucho nebo na kapce oleje opékáme na pánvi. Hotové lokše potřeme rozpuštěným máslem.

Zelí:

Cibulku nakrájíme nadrobno, opražíme na oleji, přidáme propláchlé zelí a ještě chvíli orestujeme. Podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme zruba 20 minut. V závěru nastrouháme do zelí syrový brambor, zamícháme a krátce podusíme. Brambor zelí krásně zahustí. Zelí dochutíme převařeným octem nebo cukrem.