Nákupní košík: 0 Kč

Nadýchané kynuté lívance

Nadýchané kynuté lívance 28.01.2025 | Dezerty

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky (můžeme použít i celozrnnou)

  • 350 ml rostlinného mléka (např. ovesného nebo mandlového)

  • 1 KL sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého droždí)

  • 2 PL cukru (kokosový, třtinový nebo jiný dle preferencí)

  • 2 PL rostlinného oleje (nebo rozpustného kokosového oleje)

  • 1/4 KL soli

  • vanilkový lusk (nebo vanilkový extrakt)

  • skořice (volitelné, pokud máme rádi trochu kořeněnou chuť)

  • rostlinný olej na smažení

POSTUP:

Do misky nalijeme trochu teplého rostlinného mléka a přidáme cukr, droždí. Promícháme, lehce zaprášíme moukou a necháme 5–10 minut stát, než se droždí aktivuje a začne pěnit.

Do velké mísy nasypeme mouku, zbytek cukru a skořici, přilijeme kvásek a zbytek mléka, promícháme a osolíme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 30 minut. Po vykynutí těsta si na pánvi rozehřejeme trochu oleje a lívance smažíme 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatavé a nadýchané.

Lívance podáváme s oblíbeným ovocem, oříškovým máslem, ořechy, nebo s rostlinným jogurtem a na závěr přelijeme notnou dávkou javorového sirupu

A to je vše! Kynuté lívance, které jsou krásně nadýchané a perfektní na snídani nebo dezert.

 

 

  *KL = kávová lžička

**PL = polévková lžíce