Nadýchané kynuté lívance 28.01.2025 | Dezerty
Suroviny:
-
200 g hladké mouky (můžeme použít i celozrnnou)
-
350 ml rostlinného mléka (např. ovesného nebo mandlového)
-
1 KL sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého droždí)
-
2 PL cukru (kokosový, třtinový nebo jiný dle preferencí)
-
2 PL rostlinného oleje (nebo rozpustného kokosového oleje)
-
1/4 KL soli
-
vanilkový lusk (nebo vanilkový extrakt)
-
skořice (volitelné, pokud máme rádi trochu kořeněnou chuť)
-
rostlinný olej na smažení
POSTUP:
Do misky nalijeme trochu teplého rostlinného mléka a přidáme cukr, droždí. Promícháme, lehce zaprášíme moukou a necháme 5–10 minut stát, než se droždí aktivuje a začne pěnit.
Do velké mísy nasypeme mouku, zbytek cukru a skořici, přilijeme kvásek a zbytek mléka, promícháme a osolíme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 30 minut. Po vykynutí těsta si na pánvi rozehřejeme trochu oleje a lívance smažíme 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatavé a nadýchané.
Lívance podáváme s oblíbeným ovocem, oříškovým máslem, ořechy, nebo s rostlinným jogurtem a na závěr přelijeme notnou dávkou javorového sirupu
A to je vše! Kynuté lívance, které jsou krásně nadýchané a perfektní na snídani nebo dezert.
*KL = kávová lžička
**PL = polévková lžíce