Portobello burger 12.02.2025 | Hlavní jídla
Suroviny:
Bulky:
-
500 g hladké mouky
-
250 ml ovesného mléka (nebo jiného rostlinného)
-
0,5 kostky droždí
-
1 PL třtinového cukru
-
1 KL soli
-
Sójová smetana na potření bulek
Portobello:
-
8 ks hub portobello (větší kusy)
-
3 PL oleje
-
Balsamico ocet
-
Česnek
-
Snítka tymiánu
-
Sůl, pepř
Náplň:
-
Sojanéza (recept zde)
-
Salát dubáček
-
Rajče
-
Kyselé okurky
-
Červená cibule
POSTUP:
Bulky:
Začneme kváskem. Do mísy nalijeme rostlinné mléko, rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru a mouky. Postavíme mísu na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Po 15 minutách smícháme spolu se zbytkem mouky, olejem, mlékem a solí. Vypracujeme těsto, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a hodinu necháme kynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na osm dílů a vypracujeme bulky. Bulky necháme ještě 30 minut kynout pod utěrkou na teplém místě. Nakynuté bulky potřeme sójovou smetanou a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 15 minut tak, aby byly na povrchu zlatavé.
Portobello:
Smícháme olej, tymián, česnek, balsamico, sůl a pepř. Z hub odstraníme nožičky a marinujeme v připravené směsi. Marinovaná portobella zprudka opečeme na grilu.
Burgery:
Upečené vychladlé housky rozkrojíme a lehce opečeme na grilu. Poté housky potřeme sojanézou, přidáme lístek salátu, opečené portobello, plátek rajčete, okurky, cibule a přiklopíme vrchní částí housky se sojanézou. Propíchneme špejlí a můžeme servírovat.
TIP: Můžeme podávat s domácími zeleninovými chipsy.
Staňte se hvězdou všech zahradních oslav a grilovaček! Výtečné burgery nemusí být vždy jen z masa.
* KL = kávová lžička
** PL = polévková lžíce