Nákupní košík: 0 Kč

Portobello burger

Portobello burger 12.02.2025 | Hlavní jídla

Suroviny:

Bulky:

  • 500 g hladké mouky

  • 250 ml ovesného mléka (nebo jiného rostlinného)

  • 0,5 kostky droždí

  • 1 PL třtinového cukru

  • 1 KL soli

  • Sójová smetana na potření bulek

Portobello:

  • 8 ks hub portobello (větší kusy)

  • 3 PL oleje

  • Balsamico ocet

  • Česnek

  • Snítka tymiánu

  • Sůl, pepř

Náplň:

  • Sojanéza (recept zde)

  • Salát dubáček

  • Rajče

  • Kyselé okurky

  • Červená cibule

POSTUP:

Bulky:

Začneme kváskem. Do mísy nalijeme rostlinné mléko, rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru a mouky. Postavíme mísu na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Po 15 minutách smícháme spolu se zbytkem mouky, olejem, mlékem a solí. Vypracujeme těsto, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a hodinu necháme kynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na osm dílů a vypracujeme bulky. Bulky necháme ještě 30 minut kynout pod utěrkou na teplém místě. Nakynuté bulky potřeme sójovou smetanou a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 15 minut tak, aby byly na povrchu zlatavé.

Portobello:

Smícháme olej, tymián, česnek, balsamico, sůl a pepř. Z hub odstraníme nožičky a marinujeme v připravené směsi. Marinovaná portobella zprudka opečeme na grilu.

Burgery:

Upečené vychladlé housky rozkrojíme a lehce opečeme na grilu. Poté housky potřeme sojanézou, přidáme lístek salátu, opečené portobello, plátek rajčete, okurky, cibule a přiklopíme vrchní částí housky se sojanézou. Propíchneme špejlí a můžeme servírovat.

 

TIP: Můžeme podávat s domácími zeleninovými chipsy.

Staňte se hvězdou všech zahradních oslav a grilovaček! Výtečné burgery nemusí být vždy jen z masa.

 

 * KL = kávová lžička
** PL = polévková lžíce