Mrkvový "losos" 15.02.2025 | Chuťovky
Suroviny:
- 250 g mrkve
- 20 ml olivového oleje
- 20 ml sójové omáčky Tamari
- 5 ml sezamového oleje
- vločky nori řasy, citrónová šťáva, sůl, tekutý kouř
POSTUP:
Oloupanou mrkev nakrájíme škrabkou na proužky a v páře ji povaříme asi 3–5 minut. Tak aby neztratila svoji barvu a pevnost.
Mezitím si připravíme marinádu. V misce smícháme olivový a sezamový olej, vločky nori řasy, citrónovou šťávu, sůl, sójovou omáčku a tekutý kouř. Vše dobře promícháme.
Uvařené plátky mrkve smícháme s připravenou marinádou, důkladně promícháme a necháme marinovat alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc, aby mrkev nasála všechny chutě.
Hotový veganský losos můžeme podávat na toastech, v salátech, v sendvičích nebo jako hlavní složku jídla. K mrkvovému lososu se skvěle hodí čerstvý kopr, avokádo nebo veganský smetanový sýr. Tento recept je skvělou alternativou k tradičnímu lososu a přináší plnou chuť a skvělou texturu!
Tip: Tento recept je rychlejší varianta přípravy veganského lososa. Pokud chceme luxusnější verzi, můžeme mrkev upéct v soli. Na dno pekáčku dáme vrstvu soli, na sůl položíme umytou a neoloupanou mrkev a zasypeme další vrstvou soli, pečeme dokud není mrkev měkká (provedeme test špejlí). Poté vychladlou mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké proužky a marinujeme v připravené marinádě a necháme přes noc marinovat.