Pečená hlíva s bramborovým knedlíkem a špenátem 02.03.2025 | Hlavní jídla
Suroviny:
Pečená hlíva:
750 g hlívy ústřičné
400 ml zeleninového vývaru
100 g cibule
50 g česneku
olej, kukuřičný škrob
sůl, pepř mletý, sušené lahůdké droždí, paprika uzená mletá, majoránka sušená, sójová omáčka
Špenát:
500 g špenátového protlaku
100 g cibule
80 česneku
100 ml rostlinné smetany
hladká mouka, olej
sůl, pepř mletý, černí sůl, lahůdkové droždí
Bramborový knedlík:
800 g brambor (var. typ B)
400 g polohrubé mouky
sůl
Na ozdobu:
150 g cibule
řepkový olej
POSTUP:
Pečená hlíva:
Hlívu očistíme a natrháme ji na menší kousky a zprudka opečeme na pánvi s rozehřátým olejem do zlatva. Do zapékací mísy dáme opečenou hlívu, nakrájenou cibuli na kostičky, nasekaný česnek, kukuřičný škrob, sůl, pepř, uzenou mletou papriku, sušené lahůdkové droždí, majoránku, řepkový olej a zalijeme sojovkou, podlijeme vývarem a pečeme na 150–160°C zhruba 60 minut. Občas hlívu promícháme a dle potřeby podlijeme vývarem.
Špenát:
V hrnci na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme nasekaný česnek a ještě chvíli restujeme, zaprášíme moukou, přidáme špenát, osolíme, opepříme, přidáme černou sůl, lahůdkové droždí a vaříme cca 20 minut (aby se mouka dostatečně provařila a nebyla ve špenátu cítít). Na závěr přidáme rostlinnou smetanu.
Bramborové knedlíky:
Omyté brambory uvaříme ve slupce do měkka. Brambory oloupeme a dáme vychladit. Pomocí pasírovače nebo struhadla nastrouháme brambory najemno. Nastrouhané brambory přesuneme na pracovní plochu, osolíme je a podle potřeby přidáme polohrubou mouku a zapracujeme ji. Z těsta vytvarujeme knedlíky a dáme vařit. Bramborový knedlík je hotový, když vyplave na hladinu (trvá to přibližně 20–25 minut). Necháme vychladnout a poté můžeme krájet. Knedlíky pak ohříváme v páře.
Na ozdobu:
Cibuli nakrájíme na proužky a usmažíme v oleji do křupava.