Nákupní košík: 0 Kč

Pečená hlíva s bramborovým knedlíkem a špenátem

Pečená hlíva s bramborovým knedlíkem a špenátem 02.03.2025 | Hlavní jídla

Suroviny:

Pečená hlíva:

750 g hlívy ústřičné
400 ml zeleninového vývaru
100 g cibule
50 g česneku 
olej, kukuřičný škrob
sůl, pepř mletý, sušené lahůdké droždí,  paprika uzená mletá, majoránka sušená, sójová omáčka

Špenát:

500 g špenátového protlaku
100 g cibule
80 česneku
100 ml rostlinné smetany
hladká mouka, olej
sůl, pepř mletý, černí sůl, lahůdkové droždí

Bramborový knedlík:

800 g brambor (var. typ B)
400 g polohrubé mouky
sůl

Na ozdobu:

150 g cibule 
řepkový olej

POSTUP:

Pečená hlíva:

Hlívu očistíme a natrháme ji na menší kousky a zprudka opečeme na pánvi s rozehřátým olejem do zlatva.  Do zapékací mísy dáme opečenou hlívu, nakrájenou cibuli na kostičky, nasekaný česnek, kukuřičný škrob, sůl, pepř, uzenou mletou papriku, sušené lahůdkové droždí, majoránku, řepkový olej a zalijeme sojovkou, podlijeme vývarem a pečeme na 150–160°C zhruba 60 minut. Občas hlívu promícháme a dle potřeby podlijeme vývarem.

Špenát:

V hrnci na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme nasekaný česnek a ještě chvíli restujeme, zaprášíme moukou, přidáme špenát, osolíme, opepříme, přidáme černou sůl, lahůdkové droždí a vaříme cca 20 minut (aby se mouka dostatečně provařila a nebyla ve špenátu cítít). Na závěr přidáme rostlinnou smetanu.

Bramborové knedlíky:

Omyté brambory uvaříme ve slupce do měkka. Brambory oloupeme a dáme vychladit. Pomocí pasírovače nebo struhadla nastrouháme brambory najemno. Nastrouhané brambory přesuneme na pracovní plochu, osolíme je a podle potřeby přidáme polohrubou mouku a zapracujeme ji. Z těsta vytvarujeme knedlíky a dáme vařit. Bramborový knedlík je hotový, když vyplave na hladinu (trvá to přibližně 20–25 minut). Necháme vychladnout a poté můžeme krájet. Knedlíky pak ohříváme v páře. 

Na ozdobu:

Cibuli nakrájíme na proužky a usmažíme v oleji do křupava.