Krém z červeného zelí 04.03.2025 | Polévky
Suroviny:
Krém:
600 g hlávky červeného zelí
100 g cibule
30 g česneku
150 g brambory
120 g mrkve
150 g hrušky
1000 ml zeleninového vývaru
100 ml rostlinné smetany
olej
sůl, pepř, tymián, cukr, jablečný ocet
Na ozdobu:
vlašské ořechy, slunečnivové semínka, rostlinná smetana, mikrogreens
POSTUP:
Cibuli nakrájíme na větší kousky a orestujeme ji na oleji v hrnci, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté přidáme nasekaný česnek a necháme chvilku rozvonět. Mrkev a bramboru oloupeme a nakrájíme na větší kostky, které přidáme k cibuli a česneku a ještě chvíli restujeme. Následně přidáme nakrájenou hrušku, kterou předtím zbavíme jádřince a červené zelí nakrájené na proužky. Vše společně ještě chvíli restujeme, aby se ingredience propojily a pak zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a cukru. Pokličkou zakryjeme a vaříme, dokud není zelenina dostatečně měkká. Jakmile je zelenina uvařená, přidáme jablečný ocet a zjemníme polévku rostlinnou smetanou. Pomocí ponorného mixéru rozmixujeme polévku do hladké krémové konzistence. Pokud by byla příliš hustá, naředíme ji trochou vývaru. Hotovou polévku ochutnáme a případně dosolíme nebo dopepříme dle potřeby. Na závěr polévku ozdobíme orestovanými vlašskými ořechy a slunečnicovými semínky, které můžeme nasekat na menší kousky. Přidáme ještě trochu smetany a čerstvé mikrobylinky pro ozdobu. Cibuli nakrájíme na větší kusy a orestujeme v hrnci na oleji, přodáme česnek, oloupanou mrkev a bramboru nakrájíme na větší kostky a přidáme k cibuli a česneku a restujeme, po chvíli přidáme nakrájenou hrušku, kterouzbavíme jadřince ana proužky nakrájené zelí, ještě chvíli restujeme a zalijeme zeleneninovým vývarem, osolíme, opepříme, přidáme tymián, cukr, zakryjeme pokličkou a vaříme, dokud nebude zelenina měkká. Jakmile je zelenina měkká, přidáme jablečný ocet, zjemníme rostlinnou smetanou a týčovým mixérem rozmixujeme polévku doo krémové konzistence. Pokud je polévka příliš hustá, můžeme ji naředit vývarem. Hotovou polévku můžeme potřeby ještě dosolit, nebo dopepřit.
Polévku ozdobíme orestovanými vlašskými ořechy a slunečnicovými semiky, které můžeme nasekat na menší kousky, přidáme smetanu a mikrogreens.