Nákupní košík: 0 Kč

Seitanový hospodský guláš

Seitanový hospodský guláš 16.03.2025 | Hlavní jídla

Suroviny:

Guláš:

  • 400 g seitanu
  • 300 g cibule
  • 40 g česneku
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 35 g červené papriky sušené
  • 2 PL hladké mouky
  • olej
  • tmavá sójová omáčka
  • sůl, pepř, majoránka, kmín, bobkový list

Na ozdobu:

  • kápie, červená cibule, jarní cibulka, olej, sůl, pepř
  • cibule, chilli, čerstvá petrželka

POSTUP:

Cibuli nakrájíme na kostičky a restujeme v hrnci na oleji do tmavě hnědé barvy, přidáme česnek, který buď nasekáme, nebo nakrájíme na plátky a smažíme ještě asi 1–2 minuty. Poté přidáme seitan nakrájený na větší kostky. K směsi přidáme sušenou papriku, kmín a majoránku. Krátce vše orestujeme a pak přisypeme mouku. Důkladně promícháme, aby se vytvořila se jíška. Následně přidáme rajčatový protlak, dobře promícháme a smažíme ještě asi 2 minuty a zalijeme směs vodou. Množství vody přizpůsobíme podle požadované konzistence. Přilijeme také tmavou sójovou omáčku, osolíme, opepříme, vložíme bobkový list a důkladně promícháme.

Guláš necháme vařit na mírném ohni asi 45–60 minut, občas promícháme. Pokud se nám zdá omáčka příliš hustá, můžeme přidat více vody. Na závěr ochutnáme a případně dosolíme nebo opepříme podle chuti.

 

Kápii, cibuli a jarní cibulku nakrájíme na tenké proužky a orestujeme na oleji, ochutíme solí a pepřem.

 

Guláš podáváme s knedlíky, bramboráčky, nebo chlebem. Ozdobíme čerstvou cibulí a petrželkou.