Seitanový hospodský guláš 16.03.2025 | Hlavní jídla
Suroviny:
Guláš:
- 400 g seitanu
- 300 g cibule
- 40 g česneku
- 70 g rajčatového protlaku
- 35 g červené papriky sušené
- 2 PL hladké mouky
- olej
- tmavá sójová omáčka
- sůl, pepř, majoránka, kmín, bobkový list
Na ozdobu:
- kápie, červená cibule, jarní cibulka, olej, sůl, pepř
- cibule, chilli, čerstvá petrželka
POSTUP:
Cibuli nakrájíme na kostičky a restujeme v hrnci na oleji do tmavě hnědé barvy, přidáme česnek, který buď nasekáme, nebo nakrájíme na plátky a smažíme ještě asi 1–2 minuty. Poté přidáme seitan nakrájený na větší kostky. K směsi přidáme sušenou papriku, kmín a majoránku. Krátce vše orestujeme a pak přisypeme mouku. Důkladně promícháme, aby se vytvořila se jíška. Následně přidáme rajčatový protlak, dobře promícháme a smažíme ještě asi 2 minuty a zalijeme směs vodou. Množství vody přizpůsobíme podle požadované konzistence. Přilijeme také tmavou sójovou omáčku, osolíme, opepříme, vložíme bobkový list a důkladně promícháme.
Guláš necháme vařit na mírném ohni asi 45–60 minut, občas promícháme. Pokud se nám zdá omáčka příliš hustá, můžeme přidat více vody. Na závěr ochutnáme a případně dosolíme nebo opepříme podle chuti.
Kápii, cibuli a jarní cibulku nakrájíme na tenké proužky a orestujeme na oleji, ochutíme solí a pepřem.
Guláš podáváme s knedlíky, bramboráčky, nebo chlebem. Ozdobíme čerstvou cibulí a petrželkou.