Krémová česneková polévka 18.03.2025 | Polévky
Suroviny:
-
2–3 palice česneku
-
1000 ml vývaru
-
300 g brambor
-
150 g cibule
-
100 ml rostlinné smetany
-
olivový olej
-
rozmarýn, tymián,
-
sůl, pepř
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 180 °C a česnekové paličky podélně rozřízneme. Rozložíme je na plech nebo do pekáče, osolíme, položíme na česnek větvičky rozmarýnu a tymiánu, pokapeme olivovým olejem a dáme péct. Během pečení česnek pravidelně kontrolujeme, aby se nespálil.
Cibuli nakrájíme na kostky a osmahneme na trošce olivového oleje. Přidáme oloupané a nakrájené brambory, zalijeme je vývarem, osolíme, opepříme a vaříme, dokud nezměknou. Brambory nám polévku krásně zahušťují, takže není třeba přidávat mouku.
Po upečení česnek vytáhneme z trouby a vyloupeme z paliček. Česnek přidáme do polévky a společně s bramborami vše důkladně rozmixujeme. Na závěr polévku zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Možností, jak polévku ozdobit, je spousta – můžeme přidat třeba orestované mandlové lupínky, slunečnicová semínka, petrželové pesto, čerstvé bylinky, smetanu a chlebové krutony.