Palačinky z červené čočky 26.03.2025 | Dezerty
Suroviny:
- 200 g červené čočky
- 300 ml vody
- 100 ml mandlového mléka
- cukr, špetka soli, olej
- na ozdobu dle výběru: čerstvé ovoce, marmeláda, oříškové máslo, javorový, nebo čekankový sirup, rostlinná šlehačka, máta, meduňka
POSTUP:
Červenou čočku propláchneme pod studenou tekoucí vodou, dáme do nádoby, přidáme vodu, mandlové mléko a necháme čočku namočit nejméně na 3 hodiny (ideálně přes noc). Směs i s vodou dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka Těsto by mělo mít konzistenci palačinkového těsta, přidáme cukr a špetku soli. Rozehřejeme si nepřilnavou pánev, přidáme malé množství oleje a rozlijeme těsto do tenké vrstvy a smažíme z obou stran.
Palačinky podáváme s oblíbeným ovocem (např. banány, jahodami, borůvkami), javorovým nebo čekankovým sirupem, ořechy nebo oříškovým máslem. Můžeme je posypat i trochou skořice nebo polévat čokoládovou omáčkou.