Plněné bramborové placky s houbovou náplní a červeným zelím 13.04.2025 | Hlavní jídla
Suroviny:
Bramborové těsto:
- 600 g brambor
- 260 g hrubé mouky
- 40 g krupice
- olej
- sůl
Náplň:
- 400 g žampionů
- 50 g sušených lesních hub
- 100 g cibule
- 30 g česneku
- olej,
- sůl, pepř, kmín, lahůdkové droždí, tymián
Červené zelí:
- 1 kg červeného kysaného zelí
- 2 ks červené cibule
- 2 ks větších brambor
- olej
- cukr, ocet sůl, pepř
Náplň:
Lesní houby dáme do misky a zalijeme vroucí vodou a necháme změknout. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek, krátce orestujeme a směs přesuneme do větší mísy. Ve stejné pánvi orestujeme na plátky nakrájené žampiony, přidáme nakrájené změklé lesní houby i s vodou, ve které byly namočené a chvíli dusíme. Poté směs hub přidáme k cibuli a česneku. Dochutíme drceným kmínem, lahůdkovým droždí, tymiánem, osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme.
Bramborové těsto:
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě, nebo připravíme v páře do měkka. Necháme je přes noc vychladit. Následující den brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a osolíme (jakmile těsto osolíme, začnou brambory pouštět vodu, proto je nutné pracovat s těstem rychle, jinak se víc lepí a hůře se zpracovává). Přidáme mouku, krupici a vypracujeme těsto, které vyválíme na cca 3 mm silnou placku a vykrajovátkem, nebo skleničkou vykrojíme kolečka. Na jedno kolečko naneseme houbovou náplň, přikryjeme jej druhým kolečkem a po obvodu důkladně přitiskneme, aby se spojila. Pečeme na pánvi na trošce oleje z obou stran do zlatava.
Zelí:
Cibulku nakrájíme nadrobno, opražíme na oleji, přidáme propláchlé zelí a ještě chvíli orestujeme. Podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme zruba 20 minut. V závěru nastrouháme do zelí syrový brambor, zamícháme a krátce podusíme. Brambor zelí krásně zahustí. Zelí dochutíme převařeným octem nebo cukrem.