Holandská omáčka s grilovaným chřestem 27.04.2025 | Hlavní jídla
Suroviny:
Omáčka:
- 400 ml ovesného mléka 3,5% tuku
- ¾ PL škrobu
- ¼ KL gumy guar
- olej
- sůl, černá sůl, sušené lahůdkové droždí, kurkuma, hořčice
Chřest:
- 350 g zeleného chřestu
- olivový olej
- sůl, pepř
Dále:
- seitan steak, uvařené jarní brambory, čerstvé bylinky
POSTUP:
Holandská omáčka:
Do ovesného mléka přidáme škrob, gumu guar a přivedeme k varu. Ochutíme solí, černou solí, sušeným lahůdkovým droždí, kurkumou na barvu a hořčicí. V případě, že je omáčka příliš hustá, můžeme naředit ovesným mlékem, nebo rostlinnou smetanou.
Chřest:
Chřest nejdřív zbavíme dřevnatých konců – jednoduše je odlomíme. Pokud máme silnější stonky, můžeme je rozříznout podélně napůl, dáme do větší mísy, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a promícháme rukama, aby se každý kousek obalil. Rozehřejeme grilovací pánev a chřest na ní opečeme zprudka, stačí přibližně minuta z každé strany.
Podáváme se seitan steakem (recept zde), uvařenými jarními brambory a čerstvými bylinkami.