Rebarborový koláč 02.05.2025 | Dezerty
Suroviny:
Korpus:
- 220 g ovesných sušenek
- 30 g ovesných vloček
- 20 g mandlí
- 20 g kešu ořechů
- 15 g slunečnicových semínek
- 150 g kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu (nebo jiného sladidla dle chuti)
- citrónová kůra, skořice, sušený zázvor
Rebarbora:
- 400 g rebarbory
- 180 g cukru
- 5 g agaru
- voda
- citrónová kůra, čerstvý zázvor, skořici
Na ozdobu:
- plátky mandlí
POSTUP:
Korpus:
Sušenky rozdrťíme na jemno buď v mixéru, nebo v sáčku pomocí válečku. Přidáme nasekané mandle a kešu ořechy, ovesné vločky, slunečnicové semínka, citrónovou kůru, skořici, sušený zázvor, rozpuštěný kokosový olej a javorový sirup a promíchame. Směs by měla být vláčná a lepkavá. Směs dáme na dno formy (průměr cca 26 cm) vyložené pečícím papírem a pořádně ji upěchujeme. Například dnen skleničky. Formu dame do lednice na cca 30 minut, aby korpus ztuhl.
Rebarbora:
Rebarboru omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme ji do hrnce, přidáme cukr, najemno nastrouhaný čerstvý zázvor a špetku skořice. Směs krátce povaříme – rebarbora změkne poměrně rychle. Jakmile je na skus měkká, rozmícháme agar ve vodě, přilijeme k rebarboře a ještě asi 2 minuty povaříme. Poté stáhneme z plotny. Horkou směs nalijeme na vychladlý korpus a povrch posypeme opečenými mandlemi. A necháme vychladit, ideálně přes noc.