Plněné bramborové knedlíky tofu a tempehem 04.05.2025 | Hlavní jídla
Suroviny:
Knedlíky:
- 800 g brambor
- 300 g hrubé mouky
- 60 g krupice
- 200 g uzeného tofu
- 250 g uzeného tempehu
- 2 ks cibule
- 4 stružky česneku
- 2 PL rajského protlaku
- olej,
- sůl, pepř, sušené lahůdkové droždí, uzená mletá paprika
Bílé zelí:
- 0,5 kg bílého kysaného zelí
- 1 ks cibule
- 2 ks středních brambor
- olej
- cukr, ocet sůl, pepř
Červené zelí:
- 0,5 kg červeného kysaného zelí
- 1 ks červené cibule
- 2 ks středních brambor
- olej
- cukr, ocet sůl, pepř
Na ozdobu:
- 2 ks menší cibule
- olej
- kopr
- veganská smetana
POSTUP:
Knedlíky:
Očištěné brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě do měkka. Vodu z brambor slijeme a dáme přes noc v chladu odležet.
Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme, přidáme nasekaný česnek, na kostičky nakrájené tofu a tempeh a opečeme dozlatova. Osolíme, opepříme, přidáme uzenou papriku, sušené lahůdkové droždí a rajský protlak, který zde funguje jako pojivo a ještě chvíli restujeme. Poté vypneme plamen a necháme vychladit.
Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici a osolíme. Jakmile těsto osolíme, začnou brambory pouštět vodu, proto je nutné pracovat s těstem rychle, jinak se víc lepí a hůře se zpracovává. Těsto rozdělíme na třetiny a následně vyválíme na moukou zaprášené podložce do placek vysokých 1 cm. Skleničkou vykrajujeme z těsta kolečka, do kterých doprostřed naklademe směs z tofu a tempehu. Okraje těsta přes směs přetáhneme a vytvarujeme knedlík. Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme dokud nevyplavou na hladinu.
Zelí:
Cibulku nakrájíme nadrobno, opražíme na oleji, přidáme propláchlé zelí a ještě chvíli orestujeme. Podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme 20 minut. V závěru nastrouháme do zelí syrový brambor, zamícháme a krátce podusíme. Brambor zelí krásně zahustí. Zelí dochutíme převařeným octem nebo cukrem. U obou zelí postupujeme stejně. Bílé zelí můžeme nechat kyselejší a červené naopak sladší.
Na talíři dozdobíme osmaženou cibulkou, veganskou smetanou a čerstvým koprem