Nákupní košík: 0 Kč

Plněné bramborové knedlíky tofu a tempehem

Plněné bramborové knedlíky tofu a tempehem 04.05.2025 | Hlavní jídla

Suroviny:

Knedlíky:

  • 800 g brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 60 g krupice
  • 200 g uzeného tofu
  • 250 g uzeného tempehu
  • 2 ks cibule
  • 4 stružky česneku
  • 2 PL rajského protlaku
  • olej,
  • sůl, pepř, sušené lahůdkové droždí, uzená mletá paprika

Bílé zelí:

  • 0,5 kg bílého kysaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 2 ks středních brambor
  • olej
  • cukr, ocet sůl, pepř

Červené zelí:

  • 0,5 kg červeného kysaného zelí
  • 1 ks červené cibule
  • 2 ks středních brambor
  • olej
  • cukr, ocet sůl, pepř

Na ozdobu:

  • 2 ks menší cibule
  • olej
  • kopr
  • veganská smetana 

POSTUP:

Knedlíky:

Očištěné brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě do měkka. Vodu z brambor slijeme a dáme přes noc v chladu odležet.

Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme, přidáme nasekaný česnek, na kostičky nakrájené tofu a tempeh a opečeme dozlatova. Osolíme, opepříme, přidáme uzenou papriku, sušené lahůdkové droždí a rajský protlak, který zde funguje jako pojivo a ještě chvíli restujeme. Poté vypneme plamen a necháme vychladit.

Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici a osolíme. Jakmile těsto osolíme, začnou brambory pouštět vodu, proto je nutné pracovat s těstem rychle, jinak se víc lepí a hůře se zpracovává. Těsto rozdělíme na třetiny a následně vyválíme na moukou zaprášené podložce do placek vysokých 1 cm. Skleničkou vykrajujeme z těsta kolečka, do kterých doprostřed naklademe směs z tofu a tempehu. Okraje těsta přes směs přetáhneme a vytvarujeme knedlík. Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme dokud nevyplavou na hladinu.

Zelí:

Cibulku nakrájíme nadrobno, opražíme na oleji, přidáme propláchlé zelí a ještě chvíli orestujeme. Podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme 20 minut. V závěru nastrouháme do zelí syrový brambor, zamícháme a krátce podusíme. Brambor zelí krásně zahustí. Zelí dochutíme převařeným octem nebo cukrem. U obou zelí postupujeme stejně. Bílé zelí můžeme nechat kyselejší a červené naopak sladší.

Na talíři dozdobíme osmaženou cibulkou, veganskou smetanou a čerstvým koprem