Krémové jarní rizoto s jedlými květy 14.05.2025 | Hlavní jídla
Suroviny:
- 250 g kulatozrnné rýže (např. Arborio)
- cca 700 ml zeleninového vývaru
- 100 g hrášku
- 200 g mrkve
- 1 ks šalotky
- 3 stroužky česneku
- 50 ml suchého bílého vína
- olivový olej, rostlinné máslo (např. Alsan)
- sůl, pepř, sušené lahůdkové droždí
Na ozdobu:
- 4–6 ředkviček
- olivový lej
- jedlé květy (macešky, fialky, sedmikrásky)
- microgreens nebo čerstvé bylinky
POSTUP:
Na olivovém oleji zesklovatíme najemno nakrájenou šalotku, přidáme nasekaný česnek a na malé kostičky mrkev. Vše pár minut restujeme. Přidáme víno, promícháme a čekáme, dokud se téměř neodpaří. Nyní začneme přilévat vývar. Přidáme jednu naběračku vývaru, zamícháme a necháme lehce probublávat. Jakmile se vývar téměř vyvaří, můžeme přilít další naběračku vývaru. Rýže se takto bude pomalu vařit v malém množství vývaru a začne se tvořit krémová omáčka. Takto pokračujeme, dokud nebude rýže z 95% měkká (může být tedy lehounce tužší na skus, před servírováním totiž ještě dojde). Přidáme lahůdkové droždí, hrášek a dle chuti osolíme. Sundáme hrnec z plotny a přidáme rostlinné máslo. Promícháme a můžeme servírovat.
Na pánvi na olivovém oleji opečeme ředkvičky, které nakrájíme podélně na čtvrtiny. Rizoto ozdobíme ředkvičkami, jedlými květy a microgreens.