Nákupní košík: 0 Kč

Krémové jarní rizoto s jedlými květy

Krémové jarní rizoto s jedlými květy 14.05.2025 | Hlavní jídla

Suroviny:

  • 250 g kulatozrnné rýže (např. Arborio)
  • cca 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 g hrášku
  • 200 g mrkve
  • 1 ks šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 50 ml suchého bílého vína
  • olivový olej, rostlinné máslo (např. Alsan)
  • sůl, pepř, sušené lahůdkové droždí

Na ozdobu:

  • 4–6 ředkviček
  • olivový lej
  • jedlé květy (macešky, fialky, sedmikrásky)
  • microgreens nebo čerstvé bylinky

POSTUP:

Na olivovém oleji zesklovatíme najemno nakrájenou šalotku, přidáme nasekaný česnek a na malé kostičky mrkev. Vše pár minut restujeme. Přidáme víno, promícháme a čekáme, dokud se téměř neodpaří. Nyní začneme přilévat vývar. Přidáme jednu naběračku vývaru, zamícháme a necháme lehce probublávat. Jakmile se vývar téměř vyvaří, můžeme přilít další naběračku vývaru. Rýže se takto bude pomalu vařit v malém množství vývaru a začne se tvořit krémová omáčka. Takto pokračujeme, dokud nebude rýže z 95% měkká (může být tedy lehounce tužší na skus, před servírováním totiž ještě dojde). Přidáme lahůdkové droždí, hrášek a dle chuti osolíme. Sundáme hrnec z plotny a přidáme rostlinné máslo. Promícháme a můžeme servírovat. 


Na pánvi na olivovém oleji opečeme ředkvičky, které nakrájíme podélně na čtvrtiny. Rizoto ozdobíme ředkvičkami, jedlými květy a microgreens.