Nákupní košík: 0 Kč

Kentucky burger

Kentucky burger 18.05.2025 | Hlavní jídla

Suroviny:

Robi:

  • 300 g robi plátků
  • olej
  • sůl, pepř, sušené lahůdkové droždí, uzená paprika, sójová omáčka

"Vajíčko":

  • 100 g hladké mouky
  • voda
  • sůl, čená sůl, kurkuma

Ochucená strouhanka:

  • kukuřičná strouhanka
  • sůl, pepř, kajenský pepř, chilli, oregano, šalvěj, mletá paprika
  • olej na smažení

Dovnitř:

  • okurka

Srirachová mayo:

  • 100 g sojanézy
  • sriracha

Coleslaw:

  • 300 g červeného zelí
  • 150 g mrkve
  • 150 g jablek
  • 70 g cibule
  • 150 g sojanézy
  • sůl, pepř, citrónová šťáva, hořčice

POSTUP:

Coleslaw:

Začneme coleslawem, aby měl čas se rozležet. Červené zelí nakrouháme najemno, mrkev a jablka nastrouháme, cibuli nakrájíme na tenké plátky nebo drobně nasekáme. Všechno promícháme ve velké míse. Přidáme sojanézu, trochu hořčice, šťávu z citronu, sůl a pepř. Coleslaw uložíme do lednice, kde se rozleží.

Robi:

Plátky robi masa nakrájíme na menší kousky (tak aby se vešly do housky), dochutíme je solí, pepřem, uzenou paprikou a sušeným lahůdkovým droždím. Zakápneme sójovou omáčkou a promícháme. Necháme chvíli odležet, zatímco si připravíme obalovací směsi.

Na těstíčko smícháme hladkou mouku s vodou, přidáme špetku soli, trochu kurkumy pro barvu a černou sůl, která dodá jemnou „vaječnou“ chuť. Konzistence by měla být podobná těstu na palačinky. Do druhé misky si připravíme kukuřičnou strouhanku a dochutíme ji – přidáme špetku soli a pepře, trochu kajenského pepře, chilli, mleté sladké papriky, oregana a sušené šalvěje. Dobře promícháme, aby byla směs rovnoměrně ochucená.

Naložené robi plátky obalíme nejdřív v těstíčku a následně v ochucené strouhance. Na pánvi rozehřejeme olej a řízky smažíme dozlatova z obou stran. Po osmažení je položíme na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku.

Srirachová mayo:

Mezitím si připravíme srirachovou majonézu. Smícháme sojanézu se srirachou podle chuti. Pokud máme rádi pálivější, klidně přidáme víc.

Kompletace:

A teď už burger sestavíme. Housky rozkrojíme a krátce opečeme nasucho na pánvi nebo v troubě, aby byly křupavé a voňavé. Spodní část housky potřeme srirachovou majonézou, navrstvíme coleslaw, položíme jeden nebo dva křupavé robi řízky a přidáme plátky čerstvé nebo nakládané okurky. Přiklopíme vrchní částí housky a můžeme podávat.

 

Tenhle burger je sytý, šťavnatý, křupavý a díky kombinaci naložených a ochucených robi řízků, svěží zeleniny a pikantní majonézy opravdu výrazný. Burger podáváme s hranolkami, chipsy nebo jen tak samotný