Kentucky burger 18.05.2025 | Hlavní jídla
Suroviny:
Robi:
- 300 g robi plátků
- olej
- sůl, pepř, sušené lahůdkové droždí, uzená paprika, sójová omáčka
"Vajíčko":
- 100 g hladké mouky
- voda
- sůl, čená sůl, kurkuma
Ochucená strouhanka:
- kukuřičná strouhanka
- sůl, pepř, kajenský pepř, chilli, oregano, šalvěj, mletá paprika
- olej na smažení
Dovnitř:
- okurka
Srirachová mayo:
- 100 g sojanézy
- sriracha
Coleslaw:
- 300 g červeného zelí
- 150 g mrkve
- 150 g jablek
- 70 g cibule
- 150 g sojanézy
- sůl, pepř, citrónová šťáva, hořčice
POSTUP:
Coleslaw:
Začneme coleslawem, aby měl čas se rozležet. Červené zelí nakrouháme najemno, mrkev a jablka nastrouháme, cibuli nakrájíme na tenké plátky nebo drobně nasekáme. Všechno promícháme ve velké míse. Přidáme sojanézu, trochu hořčice, šťávu z citronu, sůl a pepř. Coleslaw uložíme do lednice, kde se rozleží.
Robi:
Plátky robi masa nakrájíme na menší kousky (tak aby se vešly do housky), dochutíme je solí, pepřem, uzenou paprikou a sušeným lahůdkovým droždím. Zakápneme sójovou omáčkou a promícháme. Necháme chvíli odležet, zatímco si připravíme obalovací směsi.
Na těstíčko smícháme hladkou mouku s vodou, přidáme špetku soli, trochu kurkumy pro barvu a černou sůl, která dodá jemnou „vaječnou“ chuť. Konzistence by měla být podobná těstu na palačinky. Do druhé misky si připravíme kukuřičnou strouhanku a dochutíme ji – přidáme špetku soli a pepře, trochu kajenského pepře, chilli, mleté sladké papriky, oregana a sušené šalvěje. Dobře promícháme, aby byla směs rovnoměrně ochucená.
Naložené robi plátky obalíme nejdřív v těstíčku a následně v ochucené strouhance. Na pánvi rozehřejeme olej a řízky smažíme dozlatova z obou stran. Po osmažení je položíme na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku.
Srirachová mayo:
Mezitím si připravíme srirachovou majonézu. Smícháme sojanézu se srirachou podle chuti. Pokud máme rádi pálivější, klidně přidáme víc.
Kompletace:
A teď už burger sestavíme. Housky rozkrojíme a krátce opečeme nasucho na pánvi nebo v troubě, aby byly křupavé a voňavé. Spodní část housky potřeme srirachovou majonézou, navrstvíme coleslaw, položíme jeden nebo dva křupavé robi řízky a přidáme plátky čerstvé nebo nakládané okurky. Přiklopíme vrchní částí housky a můžeme podávat.
Tenhle burger je sytý, šťavnatý, křupavý a díky kombinaci naložených a ochucených robi řízků, svěží zeleniny a pikantní majonézy opravdu výrazný. Burger podáváme s hranolkami, chipsy nebo jen tak samotný