V hlavní roli bez! 25.05.2025 | Chuťovky
Bezová limonáda s třtinovým cukrem
Suroviny:
- 30–40 čerstvých květů bezu
- 2 litry vychladlé převařené vody
- 2 bio citróny
- 300–400 g třtinového cukru (podle chuti)
- případně pár snítek máty na ozdobu
POSTUP:
Nasbírané květy bezu neoplachujeme, aby neztratily svoje aroma. Pouze je jemně oklepeme od nečistot nebo hmyzu. Citróny důkladně omyjeme, nakrájíme je na kolečka a spolu s květy je vložíme do velké skleněné nebo keramické nádoby. Zalijeme je vychladlou převařenou vodou, přidáme cukr a zamícháme, aby se rozpustil. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme louhovat 3–5 dnů v pokojové teplotě. Květy a citrón by měly být ponořené ve vodě, aby nezačaly plesnivět. Také nádoba by měla být ideálně vyvařená, aby se limonáda v ní nezačala kazit. Čím více plátků citronu přidáme, tím výraznější může být výsledná hořkost limonády.
Až začne limonáda perlit přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko do čisté nádoby. Květy a citrony odstraníme. Limonádu uchováváme ji v lednici a spotřebujeme ideálně do týdne. Při podávání ji můžeme dolít perlivou vodou, přidat kostky ledu a ozdobit snítkou máty.
Bezový sirup bez vaření
Suroviny:
- 30–40 čerstvých květů bezu
- 2 bio citrony
- 1,5 litru studené převařené vody
- 1 kg třtinového cukru
- 30 g kyseliny citronové
POSTUP:
Nasbírané květy bezu neoplachujeme, aby neztratily svoje aroma. Citróny důkladně omyjeme, nakrájíme je na kolečka a spolu s květy je vložíme do velké skleněné nebo keramické nádoby. Zalijeme je 1,5 litrem studené převařené vody a přidáme kyselinu citronovou. Nádobu přikryjeme čistou utěrkou a necháme směs louhovat na chladném místě po dobu 2 až 3 dnů.
Po vylouhování nálev přecedíme přes jemné plátýnko nebo velmi jemné sítko do čisté nádoby. Květy i citrony odstraníme. Do scezené tekutiny postupně vmícháme 1 kg třtinového cukru a důkladně mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Tento proces může chvíli trvat, ale není třeba sirup zahřívat – důležité je, aby byl cukr plně rozpuštěný.
Hotový sirup přelijeme do čistých, ideálně sterilizovaných lahví. Uchováváme ho v lednici nebo na chladném temném místě. Takto připravený sirup vydrží několik týdnů až měsíců. Při podávání ho ředíme podle chuti studenou nebo perlivou vodou, můžeme přidat led a mátu.
Tip: Bezový jam vytvoříme tak, že v malé misce si rozmícháme agar v troše studené vody (asi 100 ml) a přilijeme ho do sirupu, který dámevařit. Celou směs necháme za stálého míchání mírně vařit 2–3 minuty, aby se agar aktivoval. Hotový sirup se začne po vychladnutí želírovat do podoby jemného květového džemu. Nalijeme ho ještě horký do čistých, sterilizovaných sklenic, pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru na 5–10 minut. Po vychladnutí skladujeme v lednici nebo na chladném místě. Džem úplně ztuhne až po několika hodinách. Do jamu můžeme přidat kandované ovoce, aby v něm byly kousky.