Nákupní košík: 0 Kč

Maková panna cotta s levandulovým gelem

Maková panna cotta s levandulovým gelem 22.06.2025 | Dezerty

Suroviny:
Panna cotta:

  • 300 ml makového mléka (recept ZDE)
  • 100 ml kokosové smetany (nebo jiné rostlinné smetany)
  • 2 g agaru v prášku
  • 1–2 lžíce cukru (nebo javorového sirupu)
  • vanilka, sůl 

Levandulový gel:

  • 100 ml levandulového sirupu (recept ZDE)
  • 0,4 g agaru

POSTUP:

Panna cotta:

Do menšího hrnce nalijeme makové mléko, přidáme kokosovou smetanu, cukr, vanilku, špetku soli a agar. Všechno dobře promícháme metličkou a začneme pomalu zahřívat. Občas směs promícháme. Jakmile začne směs vařit, necháme ji jemně probublávat ještě 1–2 minuty – tím se aktivují želírující vlastnosti agaru. Hotovou směs nalijeme do skleniček nebo formiček a necháme vychladnout. Poté ji dáme do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc, aby panna cotta krásně ztuhla a držela tvar.

Levandulový gel:

Do malého rendlíku nalijeme levandulový sirup a přisypeme agar. Dobře promícháme metličkou a zahříváme na mírném plameni. Jakmile směs začne vařit, vaříme ještě 1–2 minuty – opět kvůli aktivaci agaru. Poté ji necháme pár minut zchladnout, aby nebyla úplně horká (ale nesmí ztuhnout). Když už panna cotta v lednici zpevní, opatrně nalijeme levandulovou vrstvu navrch. Vložíme zpět do lednice a necháme úplně ztuhnout.

Hotovou panna cottu ozdobíme čerstvou levandulí. Tato panna cotta je veganská, voňavá a jemně oříšková!