Maková panna cotta s levandulovým gelem 22.06.2025 | Dezerty
Suroviny:
Panna cotta:
- 300 ml makového mléka (recept ZDE)
- 100 ml kokosové smetany (nebo jiné rostlinné smetany)
- 2 g agaru v prášku
- 1–2 lžíce cukru (nebo javorového sirupu)
- vanilka, sůl
Levandulový gel:
- 100 ml levandulového sirupu (recept ZDE)
- 0,4 g agaru
POSTUP:
Panna cotta:
Do menšího hrnce nalijeme makové mléko, přidáme kokosovou smetanu, cukr, vanilku, špetku soli a agar. Všechno dobře promícháme metličkou a začneme pomalu zahřívat. Občas směs promícháme. Jakmile začne směs vařit, necháme ji jemně probublávat ještě 1–2 minuty – tím se aktivují želírující vlastnosti agaru. Hotovou směs nalijeme do skleniček nebo formiček a necháme vychladnout. Poté ji dáme do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc, aby panna cotta krásně ztuhla a držela tvar.
Levandulový gel:
Do malého rendlíku nalijeme levandulový sirup a přisypeme agar. Dobře promícháme metličkou a zahříváme na mírném plameni. Jakmile směs začne vařit, vaříme ještě 1–2 minuty – opět kvůli aktivaci agaru. Poté ji necháme pár minut zchladnout, aby nebyla úplně horká (ale nesmí ztuhnout). Když už panna cotta v lednici zpevní, opatrně nalijeme levandulovou vrstvu navrch. Vložíme zpět do lednice a necháme úplně ztuhnout.
Hotovou panna cottu ozdobíme čerstvou levandulí. Tato panna cotta je veganská, voňavá a jemně oříšková!