Mac´n´cheese 29.11.2024 | Hlavní jídla
Suroviny:
- 400 g kolínek
Omáčka:
- 250 g brambory (var. typ B)
- 75 g mrkve
- 100 g cibule
- 40 g kešu ořechů
- 60 g rostlinné smetany
- citrónová šťáva, sušená uzená paprika, lahůdkové droždí, sůl
Ochucená panko strouhanka:
- 40 g panko strouhanky
- 10 ml oleje
- sušená uzená paprika, lahůdkové droždí, kajenský pepř, sůl
POSTUP:
Omáčka:
Oloupané brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na větší kusy a dáme společně s kešu do hrnce a zalijeme vodou, tak aby byly všechny ingredience ponořené. Osolíme a vaříme do měkka. Vodu slijeme. Vývar, který nám při vaření vznikl si necháme bokem a dle potřeby s ním budeme ředit konzistenci omáčky. Do blenderu dáme uvařenou směs, potřebné množství vývaru, rostlinnou smetanu, citrónovou šťávu, lahůdkové droždí, sušený česnek, uzenou papriku a rozmixujeme do hladka.
Ochucená strouhanka:
Panko strouhanku smícháme s uzenou paprikou, lahůdkovým droždím, kajenským pepřem a solí. Směs následně opečeme na pánvi s rozehřátým olejem, dokud nezíská zlatavou barvu. Při opékání je důležité panko strouhanku hlídat, protože se snadno připálí.
Podáváme s uvařenými kolínky. Ve vedlejší míse smícháme těstoviny s omáčkou a promícháme tak, aby byla kolínka pokryta omáčkou ze všech stran. Přendáme na talíř, ozdobíme opečenou strouhankou, "slaninou" z rýžového papír (recept zde) a petrželkou.