Bảo bún 07.02.2025 | Hlavní jídla
Suroviny:
Houska:
- 250 g hladké mouky
- 160 ml teplé vody
- 20 ml rostlinného oleje (například řepkového)
- 10 g cukru
- 10 g sušeného droždí
- 5 g prášku do pečiva
- 5 g soli
Nudličky:
- 100 g cibule
- 60 g sójových nudliček (nuvařených)
- 25 ml oleje (můžeme přidat na chuť i trošku sezamového)
- 20 g česneku
- 20 g čerstvéhu zázvoru
- sójová omáčka, rýžový ocet, hoisin omáčka, cukr, koření pěti vůní, sůl
Nakládané ředkvičky:
- 60 g ředkviček
- 20 ml rýžového octu
- cukr, sůl
Náplň:
- 150 g okurek
- 150 g čerstvého červeného zelí
- 40 g arašídů
- klíčky, jarní cibulka, koriandr
- sojanéza (recept zde)
- sriracha
POSTUP:
Housky:
Nejprve si připravíme těsto na bao bún. V míse smícháme hladkou mouku, cukr, sůl, sušené droždí a prášek do pečiva. Postupně přidáváme teplou vodu, rostlinný olej a promícháme, dokud nevznikne hladké a elastické těsto. To necháme přikryté utěrkou kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem. Po vykynutí rozdělíme těsto na menší kuličky, z nichž každou rozválíme na kulatý plátek. Plátky pomažeme na povrchu olejem, přeložíme na polovinu, aby vznikl tvar měsíčku a každý položíme na papír na pečení. Poté je necháme vařit v parním hrnci nebo nad párou asi 10–12 minut, dokud nezměknou a nezískají nadýchaný tvar.
Nudličky:
Mezitím se pustíme do přípravy náplně. Sójové nudličky uvaříme v osolené vodě, poté je propláchneme a důkladně vymačkáme přebytečnou vodu. Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a osmahneme nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme nasekaný česnek a zázvor, sójové nudličky a ještě chvíli restujeme, ochutíme sójovou omáčku, rýžový ocet, hoisin omáčku, cukr a koření pěti vůní. Podlijeme vodou, dle potřeby osolíme a vaříme cca 10 minut, aby se všechny chutě propojily.
Nakládané ředkvičky:
Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, přendáme do uzavíratelné misky, přidáme ocet, cukr, sůl, promícháme, uzavřeme a necháme marinovat ideálně přes noc.
Kompletace:
Sojanézu smícháme se srirachou. Okurky nakrájíme na kolečka, zelí na nudličky, arašídy nasekáme, jarní cibulku na proužky.
Do nahřátých bao houstiček dáme srirachovou sojanéru, ochucené sójové nudličky, nakládané ředkvičky, okurky, zelí, arašídy, jarní cibulku, koriandr a klíčky.
Tip: Sójové nudličky můžeme nahradit hlívou ústřičnou.